ING: BNR a fixat ţinte de inflaţie ambiţioase, dar nu va înăspri politica monetară pentru a le atinge

BNR a stabilit noi obiective de inflaţie ambiţioase începând cu 2012 doar pentru a transmite semnale pozitive, dar cel mai probabil nu va înăspri politica monetară pentru a le atinge, ceea ce va duce la noi ratări ale ţintelor, consideră analiştii ING Bank România.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului ING: BNR a fixat ţinte de inflaţie ambiţioase, dar nu va înăspri politica monetară pentru a le atinge

ING: BNR a fixat ţinte de inflaţie ambiţioase, dar nu va înăspri politica monetară pentru a le atinge (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, marţi, ca ţinta de inflaţie pentru 2012 să fie menţinută la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, şi să adopte o ţintă staţionară începând din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

"În mod normal, când o bancă centrală stabileşte ţinte de inflaţie atât de ambiţioase, o concluzie logică ar fi că măsuri dure au fost/urmează să fie implementate pentru atingerea ţintelor (în principal majorări ale dobânzii cheie)", se arată într-un raport ING Bank România.

Analiştii băncii consideră, însă, că BNR a stabilit ţinte de inflaţie atât de ambiţioase doar pentru a transmite semnale pozitive, de genul: "trecerea la ţinta staţionară multianuală este o schimbare benefică, dar ambiţioasă" (...) care "are menirea de a asigura coborârea ratei inflaţiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflaţie al Tratatului de la Maastricht".

"(...) dar, în realitate, nu a fost şi nu vor fi făcute multe pentru atingerea acelor ţinte, adică nu este probabil ca politica monetară să devină mai restrictivă pentru atingerea ţintelor. Credem că noile ţinte de inflaţie sunt sub-optimale. Atingerea acestora ar necesita o politică monetară foarte restrictivă, întrucât BNR nu are un control ferm al inflaţiei (...). O poziţie atât de restrictivă a politicii monetare ar afecta activitatea economică, în timp ce o politică insuficient de restrictivă ar putea duce la mai multe ratări de ţinte", potrivit ING Bank România.

Analiştii ING notează că banca centrală continuă să spună că inflaţia va fi redusă, dar de obicei rata anuală s-a situat cu mult peste estimările BNR şi ţintele stabilite.

BNR nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Totodată, analiştii ING arată că BNR are o credibilitate redusă cu privire la îndeplinirea ţintelor de inflaţie şi stabilirea unor ţinte care nu pot fi atinse va face de fapt mai mult rău decât bine regimului de ţintire a inflaţiei.

"BNR continuă să fie prea optimistă privind perspectivele inflaţiei. Este greu de crezut că inflaţia va fi atât de redusă în contextul în care economia continuă să aibă nevoie să treacă prin ajustări structurale, multe din acestea implicând preţuri mai ridicate", se mai spune în raportul ING.

Analiştii băncii consideră că este de aşteptat ca preţurile pentru gaze, situate cu mult sub media Uniunii Europene, precum şi preţurile ţigărilor, încălzirii termice, electricităţii, să crească în viitor.

Totodată, analiştii ING notează că rata de schimb valutar este foarte importantă pentru inflaţie şi anticipează că BNR nu va permite ca leul să se aprecieze la fel cum s-a întâmplat până în 2007.

"Mai mult, chiar dacă inflaţia a fost de 3,7% în martie 2007, cursul valutar se situa la 3,2 lei/euro, iar anul agricol 2006 fusese favorabil", potrivit ING.

Analiştii estimează că dobânda de politică monetară se va menţine până la finele anului 2011, dar cred că există riscuri pentru o majorare a ratei la începutul anului viitor.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, la ultima şedinţă de politică monetară din acest an, să menţină rata dobânzii la minimul istoric de 6,25%, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici