ING: BNR a utilizat 400-500 milioane euro pentru a susţine leul în luna februarie

Banca Naţională a României (BNR) a utilizat în februarie 400-500 milioane de euro din rezerve pentru a susţine leul, după ce a folosit anul trecut 3-4 miliarde de euro pentru stabilitatea cursului euro/leu, estimează analiştii ING Bank România.

Urmărește
5 afișări

"Rezervele internaţionale au scăzut cu 600 milioane de euro în cursul lunii februarie, la 32,1 miliarde de euro. Faptul că un declin de doar 150 milioane de euro este explicat de evoluţia cursului valutar sugerează că banca centrală a utilizat o sumă importantă din rezerve pentru a susţine leul în timpul lunii trecute. Estimăm că această sumă se ridică la 400-500 milioane de euro, dar vom ajusta acest nivel după ce vor fi publicate mai multe date", se arată într-un raport al analiştilor ING Bank România.

Analiştii notează că intervenţiile pe piaţa valutară au părut probabil în ultimele două săptămâni, iar datele publicate marţi de banca centrală au oferit o confirmare a acestor măsuri.

"Asemenea acţiuni pot fi explicate şi prin majorarea recentă a ratelor dobânzilor pe termen scurt şi ar putea indica dorinţa BNR de a fi un creditor net al sistemului bancar. O ipoteză se referă la concentrarea mai puternică pe inflaţie. După încurajarea unui mediu cu exces de lichiditate în majoritatea anului trecut, banca centrală ar putea absorbi rezervele în exces pentru a atrage ratele de pe piaţa interbancară mai aproape de dobânda de politică monetară, într-o încercare de a tempera inflaţia", explică analiştii băncii.

Aceştia arată că BNR a utilizat şi în trecut intervenţiile pe piaţa valutară pentru a controla lichiditatea din sistemul bancar şi consideră că acest lucru reprezintă în mod cert un motiv bun pentru intervenţii.

Analiştii cred că lichiditatea de pe piaţă este posibil să crească în următoarele câteva luni, în contextul în care Ministerul Finanţelor va primi 1,65 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

"Se poate ca BNR să fi sterilizat în avans circa 400-500 milioane de euro, cu scopul de a neutraliza impactul acestor fonduri (care vor fi primite de MFP - n.r.) asupra pieţei monetare locale. Oricum, mai multă lichiditate în lei ar trebui să intre în piaţă odată ce MFP schimbă euro pentru moneda naţională la BNR. Prin urmare, o concluzie logică ar fi că mai multe intervenţii valutare ar putea urma în lunile martie şi aprilie", se mai afirmă în raport.

Oficialii ING arată că noi intervenţii ale BNR pot însemna că aprecierea leului va continua.

Leul s-a apreciat de la 4,2577 lei/euro la începutul lunii februarie la o paritate de 4,2139 lei/euro la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentând cea mai redusă cotaţie de la începutul lunii iunie 2010. Ultimul curs de referinţă publicat de BNR în februarie a fost de 4,2150 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici