ING: BNR ar putea majora dobânda de politică monetară de la 6,25% la 7% la finele anului

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora dobânda de politică monetară în ultimele două şedinţe din acest an, din septembrie şi noiembrie, de la 6,25% la 7% pe an, consideră analiştii ING Bank România.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului ING: BNR ar putea majora dobânda de politică monetară de la 6,25% la 7% la finele anului

ING: BNR ar putea majora dobânda de politică monetară de la 6,25% la 7% la finele anului (Imagine: Mediafax Foto)

"Credem că în prima fază banca centrală va lupta împotriva majorării inflaţiei prin menţinerea ratelor de pe piaţă aproape sau peste nivelul dobânzii de politică monetară (în acest fel leul este protejat într-o anumită măsură de depreciere). În viitor, probabilitate unei majorări a dobânzii cheie înainte de finele anului ar putea deveni tot mai mare", se arată într-un raport al ING Bank România.

Analiştii notează că BNR a arătat, după şedinţa de politică monetară de la începutul lunii iulie, că "va acţiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri şi continuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri scăzute".

"A lupta împotriva efectelor de runda a doua necesită de obicei majorarea dobânzii de politică monetare şi/sau aprecierea monedei. Cuvintele nu sunt suficiente în condiţiile aşteptărilor inflaţioniste ridicate şi în care BNR a atins ţinta de inflaţie doar o dată până în prezent", se mai spune în raportul ING.

Analiştii arată că, în mod normal, BNR se abţine de la a reacţiona la şocuri excepţionale, precum majorări de TVA, dar banca este "forţată" să acţioneze la majorarea aşteptărilor inflaţioniste, a preţurilor la alimente, la deprecierea leului sau la efectele de runda a doua din creşterea TVA, dacă acestea sunt semnificative.

"Votul de la Curtea Constituţională este un vot pentru o inflaţie corectivă. Inflaţia nemonetară nu necesită reacţie din partea BNR. Dacă am interveni, nu s-ar mai face corecţia", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În luna iunie Curtea Constituţională a respins propunerea Guvernului privind reducerea pensiilor cu 15%, iar ulterior Executivul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%.

ING anticipează că BNR va menţine dobânda de politică monetară la şedinţa de pe 4 august, la 6,25% pe an, în condiţiile în care nu vor disponibile datele privind evoluţia inflaţiei în iulie.

"Până la sfârşitul lunii septembrie ar trebui să fie evident că riscurile pentru inflaţie sunt ridicate astfel că dobânda cheie ar putea fi majorată. Considerăm că există o probabilitate semnificativă ca banca centrală să fie suprinsă în mod pozitiv de impactul din TVA (...), dar în mod negativ de preţurile la alimente, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. La şedinţa de politică monetară a BNR din luna noiembrie ar trebui să existe o nouă majorare a dobânzii cheie", potrivit raportului ING Bank.

Analiştii consideră că majorarea inflaţiei ar putea necesita fixarea unei ţinte de inflaţie pentru 2012 "rezonabilă", în jur de 4-5%, comparativ cu cea de 3% stabilită pentru anul viitor.

"BNR a explicat fixarea unor ţinte de inflaţie atât de joase prin planurile pentru adoptarea euro şi controlul aşteptărilor. Ultimul argument rezistă încă (...), dar primul este prea slab în prezent şi stabilirea unei ţinte realiste ar majora creditbilitatea băncii centrale", se mai arată în studiul ING.

ING a revizuit în urcare estimarea privind inflaţia în acest an, de la 4,1% la 7%, şi pentru 2011, de la 4,5% la 5,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici