ING: Creşterea inflaţiei după majorarea TVA nu mai poate fi privită drept un şoc temporar

Creşterea inflaţiei după majorarea TVA nu mai poate fi privită drept un şoc temporar, precum sugera Banca Naţională a României (BNR), iar în aceste condiţii devine tot mai probabilă o majorare a dobânzilor, mai ales pe termen lung, se arată într-o analiză a ING Bank.

Urmărește
9 afișări

Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor, reiese din datele INS.

"O presiune ascendentă asupra ratelor de dobândă pare probabilă, mai ales asupra celor pe termen lung, deoarece se pare că inflamarea inflaţiei după majorarea TVA nu mai poate fi privită drept un şoc temporar, precum sugera BNR", notează analiştii ING.

Banca anticipa, înainte de anunţarea inflaţiei pe martie, o rată anuală a creşterii preţurilor de 8,4% la finele lunii iunie, în condiţiile în care estimarea pentru sfârşitul primului trimestru era de 7,6%. În aceste condiţii, ING nu exclude o inflaţie chiar mai ridicată la jumătatea anului, în timp ce limita superioară agreată cu FMI este de 8,8%.

ING reiterează estimarea că inflaţia de la sfârşitul anului va depăşi cu mult ţinta BNR, de 3% plus/minus un punct procentual, anticipând o rată de 5,7%.

După majorarea TVA cu 5 puncte procentuale în iulie anul trecut, oficialii BNR au declarat în repetate rânduri că nu "acomodează" o inflaţie tempoprară care provine în cea mai mare parte din măsuri fiscale. BNR a avut, totuşi, o politică prudentă, prin menţinerea dobânzii de politică monetară, la 6,25% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că inflaţia din ultimii doi ani este de natură fiscală şi există riscul să continue presiuni de acest fel atât timp cât raportul dintre contribuabili şi beneficiari de asistenţă socială este profund dezechilibrat.

"Inflaţia în România din ultimii doi ani, trebuie să realizăm acest lucru, este de natură fiscală şi atâta vreme cât raportul acesta dintre contribuabili şi beneficiari de asistenţă socială este profund dezechilibrat, riscăm să avem presiuni de acest fel. Deci există o vulnerabilitate care oricând se poate deteriora, cu atât mai mult cu cât vrem să combatem inflaţia la efect, nu la cauză. Cauza nu este majorarea TVA, ca atare, ci nevoia de a plăti, în lipsa acoperirii din contribuţii sociale, de a plăti asistenţă socială din altă resursă, din alt impozit. (…) Dar, de fapt, boala rămâne: în loc să luăm bani de acolo, o să luăm din altă parte", a spus Isărescu.

Pe de altă parte, Isărescu a arătat tot atunci că BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie, întrucât creşterea preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă parţial perspectiva faţă de previziunile prezentate anterior, dar politica monetară se menţine compatibilă cu creşterea economică.

"Deocamdată faptul că am fost prudenţi în reducerea ratelor de dobândă ne ajută, pentru că suntem relativ bine poziţionaţi cu o rată a dobânzii de politică monetară şi în condiţiile noilor perspective. Cred că am spus destule", a continuat guvernatorul băncii centrale.

BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual, în timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuită în luna februarie, de la 3,4%.

Guvernul a majorat TVA, la 1 iulie 2010, de la 19% la 24%, pentru reducerea deficitului bugetar, după ce Curtea Constituţională a respins măsura propusă anterior, de scădere a pensiilor cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici