- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ING: România nu va adopta euro în 2014
România va rata obiectivul privind adoptarea euro în 2014, întrucât procedurile necesită o perioadă mai mare de timp, potrivit lui Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
ING: România nu va adopta euro în 2014 (Imagine: Mediafax Foto)
"Anul 2014 nu este posibil din punct de vedere tehnic", a afirmat, marţi, reprezentantul ING.
O condiţie a tranziţiei la moneda euro este menţinerea monedei naţionale în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) pentru o perioadă de doi ani. România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în ERM II în anul 2012.
O evaluare a României va putea fi realizată, potrivit reprezentantului ING Bank, în primăvara anului 2013 sau în toamna aceluiaşi an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Dacă evaluarea va fi realizată în aprilie sau mai 2013, mecanismul ERM II ar fi în vigoare de puţin peste un an, iar Banca Centrală Europeană nu ar fi de acord, întrucât acesta trebuie împlementat cu doi ani înainte de adoptarea propriu-zisă a monedei europene, a spus el.
În cazul în care evoluţia României va fi realizată în noiembrie 2013, "trebuie făcute pregătiri privind adoptarea euro şi există foarte multă birocraţie", care ar întârzia trecerea propriu-zisă la moneda europeană.
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc consideră că "2015 plus" reprezintă un obiectiv realist.
Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a afirmat că "paradigma se cam schimbă cu adoptarea euro", în condiţiile în care mai multe state care nu voiau să utilizeze moneda unică europeană sau dintre cele care şi-au pus problema renunţării la aceasta se gândesc acum la stabilitatea cursului de schimb oferit de "umbrela euro".
El a menţionat că adoptarea euro va fi urgentată în anii următori.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, România îndeplineşte doar un criteriu din cele necesare adoptării monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetară, dar nu respectă prevederile legate de inflaţie, cursul de schimb şi condiţiile legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung.
Inflaţia statelor membre care vor să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 3,7% în octombrie.
De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar în perioada de doi ani în ERM II cursul trebuie să se menţină într-o marjă de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO