- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Înglodate în datorii, deşi primesc subvenţii: Companiile de stat şi-au dublat datoriile faţă de stat în 30 de luni de criză
15 din cele 18 companii de stat monitorizate de FMI, printre care se numără şi Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Poşta Română, CFR SA, CFR Marfă sau CFR Călători, şi-au majorat datoriile faţă de bugetul general consolidat al statului cu 132% de la finalul anului 2008 până la jumătatea lui 2011.
Înglodate în datorii, deşi primesc subvenţii: Companiile de stat şi-au dublat datoriile faţă de stat în 30 de luni de criză
Astfel, dacă la debutul crizei, la sfârşitul anului 2008, aceste firme de stat aveau obligaţii restante de puţin peste 4 miliarde de lei (1,09 miliarde de euro), la 30 iulie 2011 această sumă se ridica la 9,3 miliarde de lei (circa 2,2 miliarde de euro). Datoriile către stat ale acestor 18 companii reprezintă circa 1,8% din PIB-ul României din 2010. Managementul acestor companii este numit "politic" de către ministere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Datoriile companiilor monitoizate de Fondul Monetar Internaţional faţă de stat au crescut constant, de la an la an, astfel că în decurs de 30 de luni, de la finalul lui 2008 până la 30 iunie 2011, 15 din cele 18 firme au reuşit să acumuleze obligaţii financiare faţă de stat de încă 900 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, în fiecare lună, cei 18 coloşi au mai strâns datorii numai faţă de bugetul de stat de 30 de milioane de euro.
La finalul lui 2009 valoarea cumulată a acestor datorii ajunsese la 5,5 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), iar la sfârşitul lui 2010 suma se ridica la 7,6 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), culminând cu 9,3 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) la 30 iunie anul acesta, potrivit unei analize a ZF pe baza informaţiilor Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF).
Sumele includ datoriile către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de şomaj, dar şi către bugetul asigurărilor de sănătate.
În fruntea datornicilor de anul acesta se află Compania Naţională a Huilei (CNH), care după primul semestru al acesui an datora la bugetul de stat, la bugetul de asigurări sociale, de sănătate şi de şomaj un total de 1,1 miliarde de euro, în creştere cu circa 29% în euro faţă de finalul anului 2008, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor transmise de ANAF.
De asemenea, CFR SA, compania care se ocupă cu administrarea şi întreţinerea infrastructurii feroviare publice, avea la 30 iunie datorii la bugetul general consolidat al statului de aproape 513 milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut avea datorii totale de 7,6 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Finanţelor. De altfel, CFR SA este şi compania de stat cu cele mai mari pierderi înregistrate în 2010, şi anume 308 milioane de euro.
Citeşte mai multe despre datoriile companiilor de stat pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO