- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Înlocuirea sistemelor de încălzire centralizate cu cele de cogenerare ar putea costa 2,5 mld. euro
Înlocuirea sistemelor de încălzire centralizate din România cu sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă ar putea costa 2,5 miliarde de euro, a declarat, luni, la un forum legat de infrastructură, Dan Gheorghiu, preşedinte - director general al Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE).
"Efortul ar fi de 2,5 miliarde de euro", a spus reprezentantul ISPE, răspunzând unei întrebări.
El a arătat că în România există două direcţii privind promovarea cogenerării de înaltă eficienţă la nivelul industriei, respectiv pentru reconsiderarea sistemelor de încălzire centralizată.
"În România trebuie o abordare gospodărească a fiecărui oraş", a explicat Gheorghiu.
Şeful ISPE a adăugat că pentru implementarea acestor sisteme de cogenerare este nevoie ca aspectele politice, legislative, sociale şi de finanţare să fie bine definite.
"Cât nu se va pune taxă pe gazele naturale în cazanele mici rurale orice comparaţie cu cogenerarea nu are rost. Aceste cazane rurale vor fi instalate, atât timp cât legislaţia va permite", a mai spus Gheorghiu.
De asemenea, reprezentantul ISPE a precizat că în România este nevoie de perfecţionarea metodei de sprijin şi de schimbarea metodologiei actuale de stabilire a tarifelor locale pentru transportul şi distribuţia energiei termice.
Gheorghiu a adăugat că de la 1 aprilie, în baza acordului cu FMI, subvenţia la încălzire de la bugetul de stat a fost tăiată. Tot din 1 aprilie producătorii de energie în cogenerare primesc bonusuri pentru energia produsă.
"Tot ce a rămas vine de la bugetele locale", a explicat Gheorghiu.
Potrivit sursei citate, creşterea progresivă a preţului la energie termică trebuie să ţină cont de gradul de suportabilitate al populaţiei, iar un nivel de 8,5% din venitul mediu anual al consumatorilor este unul rezonabil.
"Cogenerarea de înaltă eficienţă este atât de susţinută de Bruxelles încât o să vină ca un tăvălug pentru noi. (...) Tendinţa pieţei în România este de accelerare a implementării acestor tehnologii noi", a mai spus şeful ISPE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12