Inovaţie. Autorităţile americane emit o autorizaţie de construcţie pentru un reactor nuclear ce foloseşte sare topită pentru răcire

Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) emite o autorizaţie de construcţie pentru un nou tip de reactor nuclear care utilizează sare topită pentru răcirea miezului reactorului.

Urmărește
20922 afișări
Imaginea articolului Inovaţie. Autorităţile americane emit o autorizaţie de construcţie pentru un reactor nuclear ce foloseşte sare topită pentru răcire

NRC a eliberat o autorizaţie către Kairos Power pentru reactorul de testare Hermes din Oak Ridge, Tennessee, a anunţat marţi agenţia. Reactorul nu va genera electricitate şi va fi mult mai mic decât cele tradiţionale, informează AP.

Aceasta este prima autorizaţie de construcţie emisă de NRC pentru un reactor care foloseşte altceva decât apa pentru răcirea miezului reactorului. Comisia pentru Energie Atomică a Statelor Unite, predecesoarea NRC, a acordat licenţe pentru alte tipuri de proiecte.

Kairos Power lucrează la tehnologia reactorului răcit cu săruri de fluorură. Compania cu sediul în California a primit finanţare din partea Departamentului pentru Energie. Reactorul termic de 35 de megawaţi va testa conceptul de utilizare a sării topite ca agent de răcire şi va testa tipul de combustibil nuclear, a precizat NRC.

Kairos Power îşi propune să dezvolte o versiune mai mare pentru electricitate, care ar putea fi folosită la începutul anilor 2030. Compania spune că autorizaţia de construcţie este un mare pas înainte în eforturile sale de a implementa energie curată, sigură, fiabilă şi la preţuri accesibile.

Industria nucleară globală a lansat o iniţiativă în cadrul discuţiilor de anul acesta ale ONU privind schimbările climatice pentru ca naţiunile să se angajeze să tripleze energia nucleară până în 2050. Mai mult de 20 de state au semnat deja, inclusiv Statele Unite şi Emiratele Arabe Unite, gazda COP28.

Criticii spun că ar fi mai sigur să se utilizeze alte tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru a aborda schimbările climatice, cum ar fi energia solară şi eoliană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici