INS a confirmat datele privind creşterea economică din trimestrul 3 din 2003

Institutul National de Statistică a confirmat vineri datele privind creşterea economică din trimestrul trei din 2023, la 1,1%, şi din primele nouă luni ale anului trecut la 1,4%, similar cu estimările din decembrie.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului INS a confirmat datele privind creşterea economică din trimestrul 3 din 2003

INS a confirmat datele privind creşterea economică din trimestrul 3 din 2003

Institutul National de Statistică a confirmat vineri datele privind creşterea economică din trimestrul trei din 2023, la 1,1%, şi din primele nouă luni ale anului trecut la 1,4%, pe serie brută, similar cu estimările din decembrie.

Pe serie ajustată sezonier, PIB a crescut cu 2,9% în T3/2023 fată de T3/2022, şi cu 2,2% la nouă luni.

Fată de T2/2023, în trimestrul trei economia a crescut cu 0,9% pe serie ajutată sezonier.

Din punct de vedere valoric, Produsul Intern Brut a totalizat în primele nouă luni din 2023 suma de 1130 miliarde lei, cu o diferentă de 478 milioane lei fată de estimările publicate de INS în decembrie, scrie Ziarul Financiar.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB în T3/2023, între cele două estimări, au înregistrat:

cheltuiala pentru consumul final individual al administraţiilor publice, de la -0,2% la +1,1%, ca urmare a majorării volumului său de la 96,5% la 117,9%

consumul final colectiv efectiv al administraţiilor publice, de la -0,2% la -0,6%, ca urmare a scăderii volumului său de la 97,8% la 92,9%.

Cea mai mare contributie la formarea PIB o are consumul, cu o pondere de 74%, în timp ce investitiile au o contributie de 33%. Variatia stocurilor a avut anul trecut un impact negativ de -2,4% , iar exportul net de -4,6%.

În ceea ce priveşte contributia la creşterea PIB, pe primul loc se află investitiile, cu 3,7 procente, urmate de exportul net de bunuri şi servicii, cu 1,7 procente, şi consumul final cu 1,1 procente. Variatia stocurilor a avut un impact negativ de -5,4%.

Pe categorii de resurse, cea mai importantă contributie la creşterea anuală de 1,1% a PIB în T3 apartine agriculturii, cu 0,8 procente, urmată de constructii, cu 0,4, şi Informatii şi Comunicatii, cu 0,2.

Fată de datele publicate de INS în decembrie, olumul valorii adăugate brute a înregistrat modificări mai importante în:

Industrie (-0.4 puncte procentuale contribuţia la creşterea PIB), de la 98,2% la 98,3%;
Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,2 puncte procentuale contribuţia la creşterea PIB), de la 99,5% la 98,8%;
Volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale faţă datele precedente.

În privinta contributiei la formarea PIB în T3, pe primul loc se află industria, cu 19,9%, urmată de comert şi transport, cu 14,9%, şi administratie publică, învătământ, sănătate cu 12,9%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici