- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.04.2015, 10:07)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS a revizuit în scădere avansul PIB de anul trecut, de la 2,9% la 2,8%
Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale creşterea economică înregistrată anul trecut, de la 2,9% la 2,8%, iar valoric PIB s-a situat la 666,63 miliarde lei, cu 0,43% mai puţin faţă de datele anunţate la începutul lunii martie.
Urmărește
291 afișări
INS a revizuit în scădere avansul PIB de anul trecut, de la 2,9% la 2,8%
Astfel, valoarea PIB pentru anul trecut, ca serie brută, a fost revizuită de la 669,5 miliarde lei la 666,63 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 2,8% faţă de anul precedent, cu 0,1 puncte sub primele estimări ale INS.
Pentru ultimul trimestru din 2014, PIB este estimat la 197,06 miliarde lei preţuri curente, în scădere cu 0,88% faţă de datele anterioare (când se situa la 198,83 miliarde lei). Creşterea în termeni reali comparativ cu perioada similară din 2013 a fost de 2,7%, în urcare cu 0,1 puncte procentuale faţă de primele estimări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Ca serie ajustată sezonier, datele au fost revizuite în scădere pentru valoarea PIB în trimestrul IV, de la 169,5 miliarde lei la 168,18 miliarde lei, însă creşterea faţă de trimestrul precedent a urcat cu 0,2 puncte faţă de primele date provizorii, de la 0,5% la 0,7%, iar faţă de ultimul trimestru din 2013 de la 2,5% la 2,6%.
Seria trimestrială brută pentru anul trecut a fost modificată ca urmare a revizuirii indicilor valorici şi de volum ai cifrei de afaceri din comerţ şi servicii în urma comparaţiilor cu sursele de date administrative, respectiv cu decontul de TVA, a revizuirii datelor privind sectorul Administraţii publice, pe baza execuţiilor bugetare definitive şi a elaborării secvenţelor de conturi aferente şi a includerii unor informaţii suplimentare pentru ultimul trimestru al anului, care au devenit disponibile între timp, explică INS într-un comunicat.
Ca urmare, creşterea din trimestrul al doilea faţă de perioada corespunzătoare din anul 2013 a fost recalculată în scădere cu 0,1 puncte, de la 1,6% la 1,5%, iar cea din trimestrul al treilea este mai mică cu 0,3 puncte, de la 3,3% la 3%.
În funcţie de seria ajustată sezonier, comparativ cu intervalul similar din anul precedent, creşterea pentru trimestrul al treilea a fost revizuită în scădere cu 0,3 puncte, de la 3,2% la 2,9%, pentru trimestrul al doilea cu 0,1 puncte, de la 1,9% la 1,8%, iar pentru primul trimestru în urcare cu 0,1 puncte, de la 4% la 4,1%.
Faţă de trimestrul precedent, pentru trimestrul al doilea contracţia PIB a fost de 0,6%, în loc de 0,5%, iar pentru trimestrul al treilea creşterea a fost revizuită de la 2,2% la 2,1%.
Din punctul de vedere al formării PIB anul trecut, s-au consemnat modificări ale contribuţiei la creşterea acestuia faţă de estimarea precedentă la informaþii şi comunicaţii, de la 0,6% la 0,4%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -2,8 puncte procentuale (de la 111% la 108,2%), în timp ce impozitele nete pe produs şi-au majorat contribuţia la creşterea PIB de la 0,4% la 0,5%, ca urmare a modificării volumului lor cu 0,6 puncte procentuale (de la 103,4% la 104,0%).
În ultimul trimestru, modificări ale contribuţiei la creşterea PIB au fost înregistrate în industrie, de la 0,4% la 0,5%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu 0,1 puncte procentuale (de la 101,9% la 102%).
Din punctul de vedere al utilizării PIB, contribuţia la creşterea acestuia consemnată de cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populaţiei a fost revizuită de la 2,9% la 2,7%, ca urmare a reducerii volumului său cu 0,4 puncte procentuale (de la 104,9% la 104,5%), iar de cheltuiala pentru consum final al administraţiilor publice de la 0,6% la 0,8%, ca urmare a majorării volumului cu 1,5 puncte procentuale (de la 103,8% la 105,3%).
În trimestrul IV, modificări mai importante ale contribuţiei la creşterea PIB faţă de primele date provizorii s-au constatat la cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, de la 2,5% la 2,4%, şi la cheltuiala pentru consum final al administraţiilor publice, de la 0,5% la 1,2%.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe