- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.03.2017, 06:00)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS: Costul orar al forţei de muncă a fost mai mare în trimestrul al patrulea din 2016
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creştere de 3,23% în trimestrul al patrulea din 2016 faţă de trimestrul precedent şi de 12,33% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Urmărește
133 afișări
INS: Costul orar al forţei de muncă a fost mai mare în trimestrul al patrulea din 2016 (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)
În formă brută, în trimestrul al patrulea din 2016 faţă de trimestrul precedent şi de acelaşi trimestru al anului anterior, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (4,31%, respectiv 13,7%), precizează INS.
Faţă de trimestrul al treilea din 2016, costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (13,05%), ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, construcţii (10,7%) şi tranzacţii imobiliare (9,29%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Potrivit INS, cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, a avut loc în învăţământ (-14,94%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent; fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al patrulea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar.
În trimestrul al patrulea din 2016, creşterea faţă de trimestrul anterior, pentru indicii în formă ajustată, a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,2%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 3,35%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 4,32%, respectiv 4,28%.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, în trimestrul patru din 2016, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, se observă în tranzacţii imobiliare (29,36%), sănătate şi asistenţă socială (22,21%) şi învăţământ (19,46%). Scădere s-a înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-1,55%). Creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată – pentru componenta privind cheltuielile directe cu forţa de muncă a fost de 12,3%, iar pentru indicii în formă brută de 13,72%. Componenta privind cheltuielile indirecte a înregistrat creşteri similare (12,44%, respectiv 13,62%).
Citeşte şi: Banca Mondială: 20% din şomerii din România folosesc internetul pentru a căuta un loc de muncă
Citeşte şi: Angajările la Ministerul Finanţelor, SUSPENDATE temporar pentru asigurarea stabilităţii veniturilor
Citeşte şi: O NOUĂ întâlnire între premierul Grindeanu, ministrul Finanţelor şi şeful Fiscului pe tema creşterii colectării la buget. Ce soluţii a găsit ANAF
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe