INS: Deficit comercial de 176 milioane de euro în luna ianuarie. Exporturile au crescut mai mult decât importurile

Exporturile au crescut în ianuarie cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 4,18 miliarde euro, iar importurile au avansat cu 4,1%, la 4,36 miliarde euro, astfel că deficitul comercial s-a plasat la 176,4 milioane euro, mai mic cu 76 milioane euro decât cel din ianuarie 2014, arată INS.

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului INS: Deficit comercial de 176 milioane de euro în luna ianuarie. Exporturile au crescut mai mult decât importurile

INS: Deficit comercial de 176 milioane de euro în luna ianuarie. Exporturile au crescut mai mult decât importurile (Imagine: Shutterstock)

Exporturile FOB au totalizat în ianuarie aproape 4,19 miliarde, iar importurile CIF au însumat 4,36 miliarde euro, înregistrând un avans faţă de luna decembrie a anului trecut cu 10,2%, respectiv cu 4%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) s-a situat la 3,11 miliarde euro la expedieri şi de 3,38 miliarde euro la introduceri, reprezentând 74,2% din total exporturi şi 77,5% din total importuri.

La nivel extracomunitar, valoarea schimburilor (Extra-UE28) a fost de 1,08 miliarde euro la exporturi şi de 982,1 milioane euro la importuri, cu o pondere de 25,8% din total exporturi şi 22,5% din total importuri.

Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai importante reprezentări în structura comercială, cu 44,2% la export şi 38% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 34% la export şi 31,2% la import.

Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 8,4% din exporturi şi 8,1% din importuri, produsele chimice şi conexe au avut o pondere mai mare la importuri, de 13,5%, în timp ce au fost exportate în pondere de 5% astfel de bunuri.

Combustibilii minerali şi lubrifianţii au fost importaţi în proporţie de 6%, iar la export au reprezentat 4,6%, în timp ce materiile prime şi materialele au avut o pondere de 3,8% la exporturi şi de 3,2% la importuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici