- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.10.2015, 09:16)
- Emil Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS: Economia a crescut în primul semestru cu 3,8%
Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat, miercuri, creşterea PIB în trimestru al doilea, de 0,1% faţă de ianuarie-martie, la semestru avansul fiind de 3,8%, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată sezonier, comparativ cu prima jumătate a anului trecut.
Urmărește
1005 afișări
INS: Economia a crescut în primul semestru cu 3,8%
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,4% pe seria brută şi cu 3,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit celor mai recente date ale INS, prezentate miercuri. Estimările anterioare vizau pentru trimestrul al doilea un avans de 3,2% pe serie brută şi de 3,7% pe serie ajustată, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2015, nefiind, însă, înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 4 septembrie", arată INS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
În semestrul I 2015, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,8%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. Anterior erau estimate creşteri de 3,7%, respectiv 3,8%.
Astfel, ca serie ajustată sezonier Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 172,903 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 0,1% faţă de trimestrul I 2015 şi cu 3,8% faţă de trimestrul II 2014.
La semestru, PIB a fost de 349,108 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 3,8% faţă de semestrul I 2014.
Ca serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2015 a fost de 162,541 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 3,4% faţă de trimestrul II 2014.
Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2015 a fost de 302,717 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 3,8% faţă de semestrul I 2014.
În ceea ce priveşte contribuţia categoriilor de resurse şi de utilizări la modificarea Produsului intern brut, PIB notează că faţă de varianta provizorie a datelor, dinamica PIB şi a valorii adăugate brute, în trimestrul II 2015, s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale, iar volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs s-au majorat cu 0,3, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.
"Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: Construcţii (+3,5 puncte procentuale); Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,0 puncte procentuale)", arată Statistica.
Pe categorii de utilizări, din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat formarea brută de capital fix, de la +1,6% la +2%, ca urmare a creşterii volumului său de la 107,9% la 109,7%; importul de bunuri şi servicii, de la +3,4% la +4,2%, ca urmare a creşterii volumului său de la 107.8% la 109.8%; exportul de bunuri şi servicii de la +1,8% la +3,4%, ca urmare a creşterii volumului său de la 104,2% la 108,1%; cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +3,8% la +3,5%, ca urmare a reducerii volumului său de la 105,9% la 105,5%.
Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat luând în calcul o creştere a PIB de 2,5%. Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică un avans de 3,3%, iar FMI anticipează un avans de 3,4%.
Citeşte şi: INS: Creşterea PIB în primul semestru a fost susţinută de aproape toate ramurile economiei
Citeşte şi: Preşedintele Consiliului Fiscal: Creşterea salariilor are un impact de peste 2% din PIB, deficitul bugetar va depăşi 4%
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe