INS: Ponderea întreprinderilor inovatoare a scăzut în perioada 2020-2022 cu 1,9%

Ponderea întreprinderilor inovatoare din totalul întreprinderilor a scăzut cu 1,9 puncte procentuale în perioada 2020-2022 faţă de perioada 2018-2020, arată datele prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului INS: Ponderea întreprinderilor inovatoare a scăzut în perioada 2020-2022 cu 1,9%

Rezultatele cercetării statistice privind inovarea în întreprinderile din mediul de afaceri, în perioada 2020-2022, au evidenţiat faptul că din totalul de 26.986 întreprinderi, un număr de 2.380 întreprinderi au desfăşurat activităţi inovatoare, din care 2.297 sunt inovatori de succes, implementând cel puţin o inovaţie de produs şi/sau proces de afaceri.

Unul din principalii indicatori, ce caracterizează activitatea inovatoare, este raportul dintre întreprinderile inovatoare şi numărul total de întreprinderi din populaţia statistică. Pentru perioada 2020-2022, calculul acestui indicator ne arată că, ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 8,8%, iar a întreprinderilor non-inovatoare de 91,2%.

Din totalul întreprinderilor, 4,1% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ, în timp ce 1,3% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ. Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 3,1%.

„Dacă clasificăm întreprinderile inovatoare, după fiecare tip de inovaţie, din total întreprinderi, 7,2% au fost întreprinderi cu cel puţin o inovaţie de produs şi 4,4% întreprinderi cu cel puţin o inovaţie de procese de afaceri. Din totalul întreprinderilor, 1,0% au fost întreprinderi cu activităţi de inovare nefinalizate sau abandonate”, arată INS.

Întreprinderile inovatoare în funcţie de sector

Pe activităţi economice, întreprinderile din sectorul serviciilor au fost mai inovatoare, având o pondere de 9,3% în total întreprinderi din servicii, iar cele din sectorul industriei au reprezentat 8,3% din total întreprinderi din industrie. În activităţile economice ale sectorului industriei, industria prelucrătoare deţine o pondere de 95,3% a întreprinderilor inovatoare, în totalul întreprinderilor din acest sector, restul activităţilor având ponderi mult mai mici: distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare 3,6%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 0,9% şi industria extractivă 0,2%.

În activităţile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a întreprinderilor inovatoare, în total întreprinderi ale acestui sector, este deţinută de comerţul cu ridicata 35,8%, urmată de sectorul informaţii şi comunicaţii 23,2%, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice 19,3%, transport şi depozitare cu 13,1% şi intermedieri financiare şi asigurări cu 8,6%.

Pentru perioada 2020-2022, activităţile economice cele mai inovatoare, după ponderea în total întreprinderi din sectorul lor de activitate, au fost cele din: cercetare-dezvoltare 53,7%, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 38,9% şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice 35,0%.

Cifre de afaceri şi alte date

Pe clase de mărime, după numărul de salariaţi, cele mai inovatoare sunt întreprinderile mari 20,6%, urmate de cele mijlocii 11,3% şi cele mici 7,6%.

În perioada 2020-2022, din totalul întreprinderilor inovatoare de produse, 66,0% au dezvoltat inovaţiile în propria întreprindere, 23,9% din întreprinderi au introdus produse împreună cu alte întreprinderi, 22,2% le-au realizat prin adaptarea sau modificarea bunurilor sau serviciilor dezvoltate iniţial de alte întreprinderi sau organizaţii şi 12,5% au fost realizate în alte întreprinderi.

Din totalul întreprinderilor inovatoare de procese de afaceri, 74,3% şi-au dezvoltat inovaţiile de procese de afaceri în propria întreprindere, 25,8% au dezvoltat inovaţiile împreună cu alte întreprinderi, 15,8% şi-au implementat inovaţiile prin adaptarea sau modificarea proceselor dezvoltate iniţial în alte întreprinderi, iar 4,9% au avut inovaţii de procese de afaceri dezvoltate de alte întreprinderi.

În anul 2022, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare a fost de 370690,3 milioane lei preţuri curente, reprezentând 24,7% din cifra de afaceri totală a întreprinderilor.

Ponderea cifrei de afaceri a întreprinderilor inovatoare în cifra de afaceri totală a întreprinderilor, în funcţie de tipul inovaţiei, a fost de: 4,9% pentru inovaţii numai de produse şi 3,8% pentru inovaţii numai de procese de afaceri. Cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare atât de produse cât şi de procese de afaceri a reprezentat 12,7% din totalul cifrei de afaceri.

Din totalul cifrei de afaceri a întreprinderilor care au introdus cel puţin un produs nou sau îmbunătăţit semnificativ, 16,4% reprezintă cifra de afaceri a întreprinderilor cu produse noi pentru întreprindere, iar 5,2% reprezintă cifra de afaceri a întreprinderilor cu produse noi pentru piaţă, restul de 78,4% reprezentând cifra de afaceri a întreprinderilor care nu au operat schimbări asupra produselor.

Din numărul total de salariaţi ai întreprinderilor, 19,3% şi-au desfăşurat activitatea într-o întreprindere inovatoare, iar din rândul acestora 5,4% au activat în întreprinderile inovatoare numai de produse, 3,3% au activat în întreprinderile inovatoare numai de procese de afaceri şi 9,0% în întreprinderi inovatoare atât de produse cât şi de procese de afaceri.

În anul 2022, valoarea totală a cheltuielilor întreprinderilor inovatoare a fost de 4535,5 milioane lei preţuri curente. Din totalul cheltuielilor pentru activitatea inovatoare a întreprinderilor, 78,8% au fost alocate activităţii de cercetare-dezvoltare internă, 12,8% au reprezentat celelalte cheltuieli cu inovarea (exclusiv cheltuielile de CD) şi 8,3% din cheltuieli au fost alocate cercetării-dezvoltării externalizate (inclusiv întreprinderi din grupul propriu de întreprinderi).

În perioada 2020-2022, 19,6% din întreprinderile inovatoare au folosit cel puţin un tip de finanţare publică pentru activităţile inovatoare: 10,9% de la Guvern, 5,6% de la autorităţi locale sau regionale şi 7,3% de la Uniunea Europeană.

În perioada 2020-2022, cele mai mari ponderi ale întreprinderilor inovatoare în totalul întreprinderilor din regiune, s-au înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (16,4%) şi regiunea Centru (9,8%), iar cele mai scăzute ponderi au fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (2,7%) şi regiunea Vest (4,5%).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici