- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS: Preţurile au crescut în noiembrie, dar rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor
Preţurile de consum au crescut cu 0,52% în noiembrie faţă de octombrie, după o nouă scumpire la produsele alimentare, dar rata anuală a coborât uşor, la 7,73%, faţă de luna anterioară, ca urmare a unui efect de bază pozitiv, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
INS: Preţurile au crescut în noiembrie, dar rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Faţă de octombrie, preţurile la produsele alimentare au urcat cu 0,88%, în timp ce mărfurile nealimentare şi serviciile s-au scumpit mai puţin, cu 0,38% şi, respectiv, 0,2%.
În categoria produselor alimentare, cea mai mare creştere de preţuri a fost înregistrată, pentru a doua lună consecutiv, la cartofi, care s-au scumpit cu 10%. În luna octombrie, cartofii s-au scumpit cu 12%.
La ouă, preţurile au crescut cu 8%, în condiţiile în care în luna anterioară au urcat cu 7%. Alte scumpiri importante au fost raportate la fructe proaspete cu 4,32%, la făină cu 3,5%, la mălai cu 1,9%, la zahăr cu 2,2% şi la ulei comestibil cu 2,4%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Mărfurile nealimentare au crescut cu 0,38% faţă de luna precedentă, iar factorul determinant a fost scumpirea energiei termice cu 6,04%.
Preţurile la servicii au crescut per total cu 0,2%, în condiţiile în care modificările cursului de schimb nu au avut un impact semnificativ asupra acestora, leul depreciindu-se în medie cu doar 0,3% faţă de luna precedentă.
Rata anuală a inflaţiei a fost calculată raportând noiembrie la aceeaşi lună a anului precedent, însă în noiembrie 2010 preţurile au crescut mai mult decât în perioada similară din 2009, respectiv cu 0,52% faţă de 0,67%, ceea ce a determinat un efect de bază pozitiv.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2009 - noiembrie 2010) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2008 - noiembrie 2009) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost de 5,8%.
BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de 2,5 - 4,5% în luna decembrie 2010.
Banca centrală nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat