- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.06.2023, 12:07)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS: România a avut anul trecut cel mai mic preţ la bunurile de consum în rândul statelor UE
România a avut anul trecut cel mai mic preţ pentru bunurile de consum din rândul statelor UE, cu 42% sub media europeană, fiind cea mai ieftină ţară şi în cazul alimentelor şi băuturilor nonalcoolice, potrivit datelor Eurostat citate de INS.
Urmărește
214 afișări
INS: România a avut anul trecut cel mai mic preţ la bunurile de consum în rândul statelor UE
În anul 2022, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final suma medie la nivelul UE a fost de 100 euro, 146 euro în Irlanda şi 58 euro în România.
În topul european, România este urmată de Bulgaria (41% sub media UE) şi Polonia (38% sub media UE).
La polul opus, cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a înregistrat în Irlanda (46% peste media UE), urmată de Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) şi Finlanda (27% peste media UE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
România este cel mai ieftin stat membru şi pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” (72%) urmată de Polonia (73%), iar la polul opus se află Danemarca şi Luxemburg, având cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse (121%).
De asemenea, România are cel mai scăzut nivel al preţurilor la mobilă, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei (70%) dintre ţările UE, alături de Bulgaria (71%).
Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor la Băuturi alcoolice şi tutun (66%), Îmbrăcăminte şi încălţăminte (80%) şi Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (37%), urmată de Polonia, pentru Băuturi alcoolice şi tutun (73%) şi Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (40%).
Danemarca are cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru Îmbrăcăminte şi încălţăminte (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE la Băuturi alcoolice şi tutun (216%) şi respectiv Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (212%).
Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru în ceea ce priveşte Transportul (72%) şi categoria de Recreere şi cultură (64%), iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa servicii de cazare şi restaurante ( 51%).
Luxemburg are cel mai mare nivel al preţurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei” (126%) dintre statele membre. În ceea ce priveşte grupa „Transport”, Danemarca (127%) şi Suedia (126%) sunt cele mai scumpe ţări din UE. Danemarca se detaşează de restul statelor membre, fiind cea mai scumpă ţară la grupa „Recreere şi cultură” (141%) şi la serviciile de cazare şi restaurante (156%).
În ceea ce priveşte valoarea PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, România, împreună cu Portugalia şi Ungaria împart acelaşi nivel, de 77% faţă de media Uniunii Europene.
Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2022, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 41% sub media UE.
Cel mai ridicat nivel este în Luxemburg, acesta depăşind media UE cu 161%. Acest lucru se explică parţial prin faptul că un număr mare de cetăţeni străini au o pondere mare în forţa de muncă totală a ţării şi contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populaţia rezidentă.
Programul European de Comparare (PEC) a fost iniţiat în anii 1970 ca parte componentă a Programului Internaţional de Comparare (PIC) şi are ca obiectiv compararea în termeni reali a produsului intern brut (PIB) – nivel şi structură. Anul 1999 marchează reforma PEC concretizată în obţinerea de rezultate anuale pentru toate ţările europene incluse în Program.
Pentru a realiza comparaţii ale produsului intern brut, ale componentelor PIB-ului şi ale nivelurilor preţurilor, pe total Uniune Europeană şi pentru fiecare stat membru, sunt calculate parităţile puterii de cumpărare (PPC), indicatori care elimină efectele diferenţelor de nivel al preţurilor dintre ţări. Astfel, când datele statelor membre referitoare la componentele PIB-ului sunt convertite într-o monedă comună utilizând PPC, atunci aceste date sunt evaluate la acelaşi nivel de preţ şi reflectă doar diferenţele de volum de mărfuri şi servicii achiziţionate de către ţările comparate, scrie Ziarul Financiar.
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe