- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.12.2017, 06:00)
- Dan Straut , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS: România are 3,42 milioane de exploataţii agricole, cu o medie de 3,65 hectare per exploataţie
În anul 2016 numărul exploataţiilor agricole a fost de 3,42 milioane, mai mic cu 5,7% faţă de cel înregistrat la Ancheta Structurală în Agricultură 2013, şi respectiv cu 11,3% faţă de Recensământul General Agricol 2010, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică - INS.
Urmărește
418 afișări
„Numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 3,39 milioane, cu 5,7% mai mic decât în anul 2013. Numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decât în anul 2013”, se artă într-un comunicat al INS.
Suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiilor agricole a fost mai mică cu 4,2% faţă de cea înregistrată la Ancheta Structurală în Agricultură 2013, şi respectiv cu 6% faţă de Recensământul General Agricol 2010. De asemenea, suprafaţa agricolă utilizată care a revenit în medie, în anul 2016, pe o exploataţie agricolă a fost de 3,65 ha, comparativ cu 3,60 ha în anul 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Pe categorii de exploataţii agricole:
- suprafaţa agricolă utilizată ce a revenit în medie pe o exploataţie agricolă fără personalitate juridică a fost de 2,04 ha, comparativ cu 2,02 ha în anul 2013
- suprafaţa agricolă utilizată ce a revenit în medie pe o exploataţie agricolă cu personalitate juridică a fost de 213,64 ha, comparativ cu 207,49 ha în anul 2013.
Potrivit INS, numărul exploataţiilor agricole cu suprafaţă agricolă utilizată mai mică de 1 ha este în scădere. „Numărul exploataţiilor agricole de foarte mici dimensiuni, care au utilizat o suprafaţă agricolă de până la 1 hectar, s-a diminuat în anul 2016 faţă de anul 2013 cu 173.000 de exploataţii agricole, respectiv cu 8,9%. La scăderea numărului de exploataţii agricole de foarte mici dimensiuni a contribuit numărul celor care au utilizat o suprafaţă agricolă mai mică de 0,3 ha, acestea deţinând o pondere de circa 27% din totalul exploataţiilor agricole cu suprafaţă agricolă utilizată”, arată datele INS.
Pe clase de mărime, în anul 2016, structura exploataţiilor agricole a fost diferită din punct de vedere al numărului acestora, comparativ cu structura din punct de vedere a suprafeţei agricole utilizate.
Astfel, potrivit INS:
- exploataţiile agricole sub 1 ha, deşi au reprezentat 53% din numărul total, au utilizat numai 5,1% din suprafaţa agricolă utilizată;
- exploataţiile agricole cu dimensiuni între 1 şi 5 ha au avut ponderi mai apropiate atât ca număr, cât şi ca suprafaţă - 38,6% din numărul total şi 23,6% din suprafaţa agricolă utilizată;
- exploataţiile agricole de dimensiuni mari, peste 50 ha, au avut o pondere foarte mică (0,5%) în ceea ce priveşte numărul acestora, dar au deţinut 51,1% din suprafaţa agricolă utilizată.
Datele INS mai arată că peste 61% din suprafaţa agricolă utilizată se află în proprietatea celor care o utilizează. „În anul 2016, din punct de vedere al modului de deţinere a suprafeţei agricole utilizate, suprafeţele în proprietate, incluzând şi terenul comun (61,4%) şi cele luate în arendă (28,7%), au înregistrat cele mai importante ponderi, fără schimbări semnificative faţă de anul 2013. În anul 2016, suprafaţa agricolă utilizată aflată în proprietatea exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a reprezentat 42,5% din întreaga suprafaţă agricolă utilizată, în timp ce la exploataţiile agricole cu personalitate juridică aceasta a reprezentat 18,9%.
Din datele prezentate de INS mai reiese că atât numărul de exploataţii agricole cu suprafaţă agricolă utilizată, cât şi suprafaţa agricolă utilizată sunt distribuite în conformitate cu specificul zonei. „Ca regiuni de dezvoltare, pe primele locuri din punctul de vedere al numărului exploataţiilor agricole s-au situat regiunile Nord-Est şi Sud-Muntenia, cu 21,2% şi respectiv 20%. Iar din punctul de vedere al suprafeţei agricole utilizate s-au remarcat regiunile Sud-Muntenia (16,9%) şi Sud-Est (16,5%)”, a mai comunicat INS.
În anul 2016, efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 2,2%, iar cele de ovine şi caprine au crescut cu 1,8%, respectiv cu 3,6% faţă de cele înregistrate în anul 2013.
Din datele prezentate de INS se pot semnala următoarele aspecte:
- s-a constatat o concentrare a efectivelor de bovine în regiunile de dezvoltare Nord-Est (25,4%), Nord-Vest (18,1%) şi Centru (17,7%);
- la efectivele de porcine, s-au evidenţiat regiunile de dezvoltare Vest (21%), Sud-Est (16,6%) şi Sud-Muntenia (16,5%), cu cele mai mari efective;
- efectivele de ovine au fost preponderente în regiunile de dezvoltare Centru (21%), Nord-Vest (18,9%), şi Vest (16%).
INS a mai comunicat că volumul de muncă în exploataţiile agricole, exprimat în unităţi anuale de muncă (UAM), în anul 2016, a înregistrat o scădere faţă de cel înregistrat la Ancheta Structurală în Agricultură 2013. „În anul 2016, volumul de muncă înregistrat la exploataţiile agricole fără personalitate juridică a fost de 1,42 milioane de UAM, iar în cadrul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 58.000 de UAM”, arată datele INS.
Comparativ cu datele anului 2013, volumul de muncă înregistrat în anul 2016 a scăzut cu 5,4% în cazul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică şi cu 17,5% în cazul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică.
INS precizează că datele detaliate cu privire la utilizarea terenurilor, efectivele de animale, irigaţii, aspecte privind agricultura ecologică şi dezvoltarea rurală, persoane care au desfăşurat activităţi agricole etc. se vor publica în două volume editate şi tipărite la Institutul Naţional de Statistică, până la sfârşitul lunii decembrie 2017, astfel: Volumul I „Ancheta Structurală în Agricultură 2016 - Date generale la nivel naţional” şi Volumul II „Ancheta Structurală în Agricultură 2016 - Date pe macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe”. Fiecare volum va fi însoţit de un CD.
Citeşte şi: LOTERIA BONURILOR FISCALE: Valoarea bonurilor fiscale câştigătoare aferente lunii noiembrie
Citeşte şi: Cartierul din Capitală unde preţurile apartamentelor au crescut cu 7.000 de euro de la o lună la alta
Citeşte şi: CNAIR: În 2017 au fost daţi în folosinţă 15,4 kilometri de autostradă, alţi 21 km sunt aproape gata
Citeşte şi: Proiect: România va mări de la 20 la 27 de miliarde de euro planul finanţărilor externe de tip „MTN”
Citeşte şi: Contractele pentru lucrări din fonduri europene se vor încheia după noi modele standardizate
Citeşte şi: REVOLUŢIA FISCALĂ: Cei care nu plătesc taxele la stat, atât companiile, cât şi persoanele fizice, riscă pedeapsa cu închisoarea | DOCUMENT
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: LOTERIA BONURILOR FISCALE: Valoarea bonurilor fiscale câştigătoare aferente lunii noiembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe