INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale reţin peste 20% din bugetele gospodăriilor

Impozitele, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut, în anul 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, ridicându-se în medie la 513 lei lunar pe gospodărie, arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale reţin peste 20% din bugetele gospodăriilor

INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale reţin peste 20% din bugetele gospodăriilor

Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” - ediţia cu date pe anul 2016 - publicat pe site-ul INS, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 58,4% din totalul acestor plăţi fiscale.

În 2015, plăţile fiscale însumau 446 de lei, iar în 2014 – 378 de lei, reiese din datele publicate în ediţiile anterioare ale studiului.

„Impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2016, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 29,2% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 13,6% pentru cele de şomeri, 9,8% pentru gospodăriile de pensionari, 4,9% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 3,7% în cazul gospodăriilor de agricultori”, notează autorii studiului.

Defalcată pe tipuri de obligaţii fiscale, cheltuiala medie pe gospodărie se prezintă astfel: 203,5 lei lunar impozitul pe salarii, 10,3 lei impozitul pe pensii, 0,25 lei impozit pe activităţi neagricole independente, 179,8 lei contribuţii de asigurări sociale, 8,74 lei contribuţii pentru ajutorul de şomaj şi 100,9 lei lunar contribuţii pentru asigurările de sănătate.

Locuitorii din Bucureşti şi Banat plătesc cel mai mult (3.020, respectiv 2.440 de lei lunar), iar cei din Moldova şi din sud-estul ţării – cel mai puţin (1.994, respectiv 2.068 de lei lunar), mai arată statisticile oficiale. De asemenea, gospodăriile conduse de salariaţi plătesc cel mai mult: peste 1.000 de lei lunar.

„Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de producţia în gospodărie, a plăţii impozitelor şi contribuţiilor de asigurări sociale şi a satisfacerii nevoilor de bază de consum lasă prea puţine resurse pentru investiţii“, concluzionează autorii studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România“.

Citeşte şi: ŞTIRILE MEDIAFAX

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici