Instituţiile Uniunii Europene au ajuns la un acord privind un plan de 43 de miliarde de euro pentru cipuri

Planul Uniunii Europene de a stimula producţia de microcipuri în cadrul blocului comunitar a primit marţi undă verde, a confirmat preşedinţia suedeză a Consiliului.

Urmărește
695 afișări
Imaginea articolului Instituţiile Uniunii Europene au ajuns la un acord privind un plan de 43 de miliarde de euro pentru cipuri

Echipele de negociere din partea Parlamentului European, a preşedinţiei suedeze a Consiliului şi a Comisiei au ajuns la un acord asupra Actului European privind cipurile, o serie de măsuri menite să ducă cota UE în lanţul valoric mondial al semiconductorilor la 20% până în 2030 (în prezent, aceasta este de 9%). Pachetul presupune o relaxare a normelor pentru a permite acordarea mai multor subvenţii guvernamentale pentru instalaţiile avansate de cipuri, un buget UE pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul microcipurilor şi instrumente de monitorizare a posibilelor deficite de aprovizionare.

Acordul, care a fost încheiat cu câteva săptămâni mai devreme decât era prognozat, deschide calea pentru o creştere a subvenţiilor care ar trebui să permită blocului comunitar să ajungă din urmă alte centre majore de cipuri, precum Statele Unite, Coreea de Sud, Taiwan şi China. Planul a fost pus la punct în urma penuriei cauzate de coronavirus, dar, în ultimul an, tensiunile dintre China şi Taiwan au subliniat importanţa regândirii lanţurilor de aprovizionare.

"Acest lucru ne va permite să reechilibrăm şi să securizăm lanţurile noastre de aprovizionare cu cipuri, reducând dependenţa noastră colectivă de Asia", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-o declaraţie pentru POLITICO după încheierea acordului.

Producători de cipuri precum Intel, STMicroelectronics şi GlobalFoundries s-au angajat deja să construiască instalaţii de mai multe miliarde de euro în Germania şi Franţa şi vor solicita aprobarea pentru subvenţii naţionale în conformitate cu noile norme privind ajutoarele de stat. TSMC, cu sediul în Taiwan, lider mondial în producţia de cipuri mai avansate, se pare că ia în considerare o investiţie în Europa, dar nu a luat încă o decizie oficială.

Subvenţiile naţionale, care urmează să fie aprobate în conformitate cu noile norme privind ajutoarele de stat, vor reprezenta cea mai mare parte din suma totală de 43 de miliarde de euro pentru investiţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici