- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.10.2013, 10:03)
- Emil Popescu
Institutul Naţional de Statistică menţine estimarea privind CREŞTERE ECONOMICĂ de 0,5% pentru trimestrul al doilea
Institutul Naţional de Statistică (INS) a menţinut estimările privind creşterea economică din trimestrul al doilea şi primul semestru, la 0,5% faţă de ianuarie-martie, respectiv 1,8% comparativ cu ianuarie-iunie 2012, PIB urcând astfel la jumătatea anului, ca serie brută, la 267,811 miliarde lei.
Urmărește
400 afișări
INS menţine estimarea privind creşterea economică de 0,5% pentru trimestrul al doilea (Imagine: Shutterstock)
Creşterea PIB de 1,8%, la semestru, este valabilă atât pentru seria brută cât şi pe cea ajustată sezonier (în funcţie de care PIB a ajuns după şase luni la 308,834 miliarde lei).
Pentru trimestrul al doilea, PIB - date ajustate sezonier - este estimat la 155,585 miliarde lei, mai mare, în termeni reali, cu 0,5% faţă de primele trei luni ale anului şi cu 1,4% comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2012. Ca serie brută PIB a fost în trimestrul al doilea de 146,915 miliarde lei, în creştere, în termeni reali, cu 1,5% faţă de trimestrul II 2012.
La începutul lunii septembrie INS a anunţat că PIB a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, şi cu 1,8% la semestru, creşteri mai mari faţă de primele estimări, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%, după creşteri în industrie, imobiliare, agricultură şi activităţi profesionale şi scădere în construcţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Zelenski spune că Ucraina a capturat doi soldați nord-coreeni răniți în Rusia
-
Zelenski anunţă că armata ucraineană a capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea Kursk
-
Americanii îşi fac provizii de produse străine înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Mii de protestatari au perturbat congresul partidului de extremă dreaptă din Germania
Statistica notează luni că din punctul de vedere al formării PIB în trimestrul II 2013 modificări ale contribuţiei la creşterea economică, între cele două estimări, au înregistrat construcţiile, de la -0,5% la -0,4%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +0,9 puncte procentuale, de la 94,6% la 95,5%, comerţul cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, de la-0,1% la -0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -1,4 puncte procentuale (de la 99,3% la 97,9%), administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială, de la +0,2% la +0,1%, ca urmare a revizuirii datelor privind sectorul Administraţii publice, respectiv impozitele nete pe produs, de la-0,6% la -0,5%, ca urmare a modificării volumului impozitelor pe produs cu +0,4 puncte procentuale (de la 95,8% la 96,2%).
Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul II 2013 modificări ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat consumul final, de la +0,1% la +0,2%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielii pentru consum individual efectiv al gospodăriilor populaţiei cu +0,1 puncte procentuale (de la 100,2% la 100,3%) şi a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administraţiilor publice cu +0,2 puncte procentuale (de la 99,6% la 99,8%), formarea brută de capital fix, de la -1,0% la -0,7%, ca urmare a modificării volumului său cu +0,9 puncte procentuale (de la 96,2% la 97,1%); modificarea a fost determinată de rectificarea valorii investiţiilor realizate în sectorul Administraţii publice, respectiv exportul net de bunuri şi servicii, de la +6% la +6,1%, ca urmare a creşterii cu 1 punct procentual a contribuţiei exportului de bunuri şi servicii corelată cu creştere cu 0,9 puncte procentuale a importului de bunuri şi servicii.
La semestru, din punctul de vedere al formării PIB nu s-au înregistrat modificări ale contribuţiilor, între cele două estimări.
Acestea apar însă raportat la utilizarea PIB. Modificările se referă la contribuţiile consumului final, de la +0,0% la +0,1%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielii pentru consum individual efectiv al gospodăriilor populaţiei cu +0,1 puncte procentuale (de la 100,0% la 100,1%) şi a volumului cheltuielii pentru consum colectiv efectiv al administraţiilor publice cu +0,1 puncte procentuale (de la 99,6% la 99,7%), formarea brută de capital fix, de la -1,0% la -0,9%, ca urmare a modificării volumului său cu +0,5 puncte procentuale (de la 95,6% la 96,1%), după rectificarea valorii investiţiilor realizate în sectorul Administraţii publice în trimestrul II, respectiv exportul net de bunuri şi servicii, de la +5,3% la +5,4%, ca urmare a creşterii cu 0,6 puncte procentuale a contribuţiei exportului de bunuri şi servicii corelată cu creştere cu 0,5 puncte procentuale a importului de bunuri şi servicii.
Pentru trimestrul al treilea primele estimări ale INS vor fi publicate la 14 noiembrie.
BNR a revizuit, în august, prognoza de creştere economică din acest an la peste 2%, pe baza evoluţiei exporturilor, a producţiei industriale şi a anului agricol bun.
De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor. Anterior, FMI şi autorităţile române estimau o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cea mai strălucitoare cometă a secolului apare pe cer luni. Cel mai bun moment pentru a vedea cometa C/2024 G3
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe