- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.07.2015, 14:46)
- Ana Maria Lazăr
Institutul pentru Politici Publice: Proiectul legii achiziţiilor publice nu rezolvă problema suspiciunilor de corupţie
Problema suspiciunilor de corupţie care afectează piaţa achiziţiilor nu vor fi rezolvate de proiectul modificarii legii achiziţiilor publice, potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Urmărește
137 afișări
Institutul pentru Politici Publice: Proiectul legii achiziţiilor publice nu rezolvă problema suspiciunilor de corupţie (Imagine: HEPTA)
IPP consideră că "pachetul de acte normative care va modifica cadrul legal în achiziţii publice supraestimează nivelul de competenţă şi disponibilitatea de asumare a responsabilităţii la nivelul funcţionarilor publici implicaţi în achiziţii şi nu ia realist în calcul anumite caracteristici ale pieţei de achiziţii din România, cum ar fi suspiciunea generalizată de corupţie/trafic de influenţă pentru câştigarea contractelor".
Noul proiect legislativ este, de asemenea, criticat de IPP pentru că scopul final al reformei, stabilit de legiuitori, este optimizarea modului de lucru în sistemul public, iar IPP este de părere că scpul final trebuie să fie eficientizarea resurselor publice.
În opinia specialiştilor IPP, există o atenţie disproporţionată faţă de condiţiile de participare impuse participanţilor privaţi la o licitaţie, comparativ cu responsabilitatea autorităţilor publice aflate în situaţii particulare, cu implicaţii juridice complexe.
"În ceea ce priveşte mediul privat, tot ce ar trebui să facă legea este să simplifice povara administrativă a operatorilor la depunerea de documente în justificarea competenţelor/calităţii cu prilejul fiecarei oferte prezentate (chiar şi aceleiaşi autorităţi contractante), însă acest proiect supus dezbaterii nu convinge în acest sens", potrivit comunicatului emis de IPP.
De asemenea, o altă problemă a proiectului de lege, în opinia experţilor IPP, este obstrucţionarea şi mai mult decât în prezent a accesului cetăţenilor la informaţii referitoare la contractele pe bani publici, iar în acest fel "se va pierde şi mai mult încrederea în sistemul de achiziţii", în condiţiile în care a fost introdus un capitol distinct referitor la confidenţialitate.
Strategia Naţională în Domeniul Achiziţiilor Publice a intrat, marţi, 21 iulie, în dezbatere publică şi până la sfârşitul lunii august legiile care reglementează achiziţiile publice vor fi pe masa Guvernului pentru adoptarea şi implementarea lor, a declarat premierul Victor Ponta.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe