- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Întâlnire între preşedintele Băsescu şi delegaţia FMI, CE şi BM - Franks: E important să rămâneţi prudenţi. Băsescu: E obiectivul nostru
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat duminică la Cotroceni, că România trebuie să rămână prudentă în actualul context economic, iar preşedintele Băsescu a răspuns că acesta este obiectivul părţii române, menţionând şi că "cifrele" pe cel de-al treilea trimestru sunt bune.
Întâlnire între preşedintele Băsescu şi delegaţia FMI, CE şi BM la Palatul Cotroceni (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)
La începutul întâlnirii de la Cotroceni, şeful statului a menţionat că doreşte să discute cu reprezentanţii FMI, BM şi CE despre cifrele de care partea română şi instituţiile internaţionale dispun legat de evoluţia economică.
Jeffrey Franks a declarat că este important ca partea română să continue să arate determinarea dovedită până în prezent în legătură cu măsurile adoptate în contextul crizei. Franks a spus că România trebuie să rămână prudentă în actualul context economic internaţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Şeful statului a răspuns că prudenţa este obiectivul principal al autorităţilor române. "Obiectivele noastre sunt de a stabili condiţiile pentru 2012: prudent, dar eficient. Este obiectivul nostru principal de a fi prudenţi, chiar dacă prezumăm că cifrele pe al treilea trimestru vor fi bune, mai bune decât ne aşteptam. Dar asta nu înseamnă nimic. Trebuie să acţionăm în acord cu regulile de securitate în această lume, unde niciodată nu ştii ce se va întâmpla mâine", a spus Băsescu.
El a precizat că deciziile luate la Bruxelles de către Consiliul European au dat "nişte aer proapăt". Preşedintele a subliniat că este vorba doar de aer proapăt şi a insistat asupra faptului că elementul-cheie este prudenţa.
"Consiliul de la Bruxelles ne-a dat nişte aer proapsăt, dar este doar aer proaspăt, pentru că văd efectul întârzierilor noastre - când spun ale noastre mă refer la întârzierile Europei. Am fost extrem de alert când am văzut cum CDS cresc în procesul de contaminare, acum văd cifrele de la sfârşitul săptămânii trecute, care încep să se îmbunătăţească un pic. Dar cu toţii ştim că prudenţa este elementul cheie", a spus şeful statului.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus, la rândul său, că instituţia speră ca măsurile decise la Bruxelles să fie unele de succes. "Noi sperăm că deciziile luate la Bruxelles vor avea succes, dar este important să fim prudenţi ca să fim protejaţi împotriva oricăror viitoare dificultăţi", a spus Franks.
Preşedintele Băsescu s-a întâlnit, la începutul săptămânii, la Cotroceni, cu Guvernul şi cu guvernatorul BNR. Premierul Emil Boc a declarat, luni, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu şeful statului, că mesajul de bază este "prudenţă maximă în context economic internaţional extrem de dificil, care, din nefericire, afectează şi România".
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.
Cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.
Cele mai recente cotaţii CDS (credit default swap) arată o creştere a riscului de ţară pentru România din această vară, odată cu intensificarea presiunilor generate pe pieţele financiare de criza datoriilor de stat.
CDS-urile reprezintă contracte de asigurare a unei creanţe faţă de posibilitatea intrării debitorului în insolvenţă, tranzacţionate pe pieţe nereglementate. Cotaţiile CDS sunt spread-uri (diferenţe între dobânzi) care afectează randamentele obligaţiunilor şi fluctuează zilnic. Ele pot fi influenţate de numeroşi factori, de la evenimente locale sau regionale la trenduri globale, şi reprezintă buni indicatori ai percepţiei pieţelor financiare asupra riscului, influenţând costurile de împrumut.
Spre exemplu, cotaţiile CDS ale României au crescut puternic la sfârşitul anului 2008 - începutul lui 2009, la apogeul crizei financiare mondiale, când statele emergente din Europa Centrală şi de Est au fost lovite de un val de aversiune la risc şi de prăbuşirea încrederii investitorilor. Spread-urile CDS sunt exprimate în puncte de bază, 100 de puncte de bază reprezentând un punct procentual.
Astfel, dacă la jumătatea lui 2008 spread-ul CDS al României în dolari, pentru datorii cu maturitatea la cinci ani, era de sub 200 puncte de bază, sau 2 puncte procentuale, în februarie 2009 cotaţia a depăşit 7,5 puncte procentuale.
După încheiarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, în martie 2009, cotaţiile CDS au scăzut puternic pentru România, coborând până în primul trimestru al anului următor la sub 2 puncte procentuale, aproape de nivelul anterior crizei.
În prima jumătate a acestui an, spread-urile CDS pentru obligaţiunile de stat româneşti au evoluat relativ stabil, la 2-2,5 puncte, urcând însă din luna iulie, odată cu aparentul debut al unei noi crize financiare, de data aceasta cu epicentrul în zona euro.
Astfel, cotaţia CDS pentru România a depăşit 4,5 puncte procentuale la sfârşitul lunii septembrie - începutul lui octombrie şi s-a stabilizat ulterior la sub 4 puncte procentuale.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Bruxelles, că România a ajuns să se împrumute la dobânzi mai mari decât în 2010, când ţara nu era stabilizată macroeconomic, din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat la timp măsuri în ceea ce priveşte Grecia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO