- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.04.2014, 20:42)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Întârzierea la plata CASS pentru chirii, fără penalităţi dacă nu s-a primit decizia de impunere
Persoanele care depăşesc termenele de plată ale obligaţiilor fiscale din cauza faptului că nu au primit deciziile de impunere pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate asupra veniturilor din închirieri nu vor mai plăti dobânzi şi penalităţi de întârziere.
Urmărește
1722 afișări
Întârzierea la plata CASS pentru chirii, fără penalităţi dacă nu s-a primit decizia de impunere (Imagine: Gabriel Fluerariu/ Mediafax Foto)
Eliminarea dobânzilor şi a penalităţilor este prevăzută într-un ordin al ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, prin care este aprobată o decizie a Comisiei Fiscale Centrale.
Astfel, potrivit Deciziei 2/2014 a Comisiei Fiscale Centrale, contribuabilii nu datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru perioada cuprinsă între termenul de plată prevăzut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014 şi data comunicării deciziei de impunere, în cazul contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru care nu au avut obligaţia efectuării de plăţi anticipate în anul precedent, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Consider că această reglementare este necesară. Trebuie să manifestăm respect faţă de contribuabil. Oamenii nu trebuie să plătească majorări sau penalităţi, în condiţiile în care nu au primit decizie de impunere, mai exact nu au fost înştiinţaţi care este suma aferentă obligaţiilor fiscale", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.
În cazul în care contribuabilul a plătit deja penalităţi pentru întârzierea la plată, sumele percepute ca accesorii vor fi compensate cu alte obligaţii datorate bugetului de stat sau, după caz, pot fi restituite.
Ordinul de ministru intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Un director din ANAF declara la finele lunii martie că persoanele care obţin venituri din chirii şi au primit de la Fisc în prima parte a anului decizii de impunere neactualizate cu contribuţia de 5,5% pentru sănătate, prevedere introdusă din 2014, ar trebui să-şi calculeze procentul din veniturile realizate şi să achite suma.
"Ştiu că a existat o problemă, o mică întârziere în emiterea deciziilor privind contribuţiile la fondul de sănătate, este într-adevăr neplăcut pentru toată lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adică în momentul când un contribuabil are decizia de impunere poate să-şi calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv şi să se ducă să plătească", afirma directorul general adjunct al Direcţiei Asistenţă Constribuabili în cadrul ANAF, Mihaela Huţanu.
Ea a arătat că, deşi pentru prima tranşă a contribuţiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost întârziat, obligaţia contribuabilului de a plăti este prevăzută în legislaţie.
"Orice obligaţie fiscală se achită în mod normal pe bază de impunere, nu ştiu să vă spun dacă vor fi penalităţi sau nu (pentru cei care nu vor plăti contribuţia la sănătate pentru primul trimestru dacă nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5% - n.r.), dar legea îmi spune că am obligaţia plăţii la data de 25 martie", a precizat Huţanu, întrebată dacă vor fi penalităţi în aceste cazuri, din vina Fiscului.
Persoanele care obţin venituri din chirii trebuie să plătească din acest an contribuţii de sănătate de 5,5%, calculate fie la nivelul chiriei, dacă persoana mai are şi alte venituri, indiferent de nivelul acestora, fie la nivelul salariului minim pe economie, dacă acesta este singurul venit.
Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sanătate nu poate fi mai mică de 800 de lei (salariul minim brut in 2013) şi nici mai mare de cinci salarii medii brute, adică 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut în 2013 - 2.223 lei).
Reglementările fiscale în vigoare prevăd că, în decizia de impunere prin care se stabilesc plăţile anticipate, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se va evidenţia lunar, iar plata contribuţiei se va efectua trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe