- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Interagro: În agricultură, criza se va resimţi cel mai mult la începutul toamnei
Criza se va resimţi în agricultură, cel mai mult, la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie, când se va relua ciclul agricol, a declarat, luni, preşedintele Interagro, Ioan Niculae.
Interagro: În agricultură, criza se va resimţi cel mai mult la începutul toamnei (Imagine: Mediafax Foto)
"Momentul cel mai de jos al crizei nu a venit. Să ne aşteptăm la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, când va trebui reluat ciclul agricol", a declarat Niculae, la o dezbatere pe tema agriculturii, organizată de Business Standard.
El a mai arătat că de la momentul în care agricultorii încep lucrările şi până când primesc subvenţia la hectar se pierde circa 30-40% din valoarea acesteia, ca urmare a dobânzilor practicate de bănci pentru creditele agricole şi a devalorizării leului în raport cu euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
-
Detalii din negocierile pentru guvern. Surse: Formarea noului Guvern ar trebuie să se desfăşoare în acest weekend / Romaşcanu, PSD: Mâine vor fi consultări la preşedinte
-
Nu este nici zahărul nici sare nici alcoolul. Cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii noastre a fost indeniticată de Serge Hercberg, profesor de nutriţie la Sorbona
-
Fibroza chistică, una dintre cele mai frecvente boli genetice rare. Cum se diagnostichează şi ce teste sunt utilizate pentru a confirma boala? Interviu cu Prof. univ. Liviu Laurenţiu Pop
Pe de altă parte, Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), a spus că agricultorii sunt decapitalizaţi, piaţa cerealelor fiind cea mai afectată, având în vedere că preţurile primite de fermieri pentru recoltă nu acoperă costurile de producţie.
"Acum o lună preţul grâului urcase la 5.500 (lei vechi/kilogram- n.r.), iar acum este 3.600 la recoltare. La orz este la fel", a precizat Rădulescu.
Preşedintele LAPAR a mai atras atenţia că producătorii sunt dependenţi de cei care depozitează cerealele, care oferă preţuri mici pentru recoltă agricultorilor şi care acţionează ca nişte "samsari".
"Degeaba ne daţi (Ministerul Agriculturii - n.r.) această subvenţie dacă nu ajunge efectiv la agricultori, pentru că o iau ei (samsarii -n.r.). Dacă munceşti pentru 3.500 de lei nu ai cum să acoperi cheltuielile şi să reiei ciclul de producţie", a adăugat Rădulescu.
Totodată, Aurel Popescu, preşedintele patronatului ROMPAN, a spus că piaţa cerealelor se confruntă cu evaziunea fiscală pe tot lanţul său, de la producţia şi comercializarea cerealelor, până la producerea pâinii.
"Am calculat şi bugetul statului a beneficiat de circa un miliard de euro pe linia producător agricol, depozitar, comerciant, brutar, magazin de desfacere", a spus Popescu.
El a dat exemplu judeţul Teleorman, unde în momentul de faţă sunt foarte multe maşini cu numere de Constanţa şi Călăraşi, care cumpăra grâu "de la capul locului" (de pe câmp) şi care îşi permit să achiziţioneze cu 10% mai scump decât alte firme, pentru că nu plătesc taxe.
InterAgro este un grup de companii private, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, care are ca principale domenii de activitate cultura cerealelor şi a plantelor tehnice şi exportul de îngrăşăminte chimice pentru agricultură.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO