Interesul investitorilor pentru proprietăţi în EC,cel mai ridicat din 2008, România mai puţin vizată

Interesul investitorilor pentru active imobiliare în Europa Centrală (EC) a atins cel mai înalt nivel din 2008, România însă nu este pe lista de priorităţi deşi are cele mai bune prognoze din regiune privind evoluţia PIB în următorii ani, dar randamentele sunt prea mari, potrivit Cushman&Wakefield.

Urmărește
11 afișări

"Pentru România, în comparaţie cu celelalte ţări din Europa Centrală, prognoza pentru creşterea PIB-ului în perioada 2012-2014 este între 3,9% pentru 2012 şi 4,7% pentru 2014, deci chiar mai mare decât estimarea pentru Polonia. În prezent, însă, randamentele pentru proprietăţi, inclusiv pentru cele de retail, de cea mai bună calitate aşa zise «prime», sunt cu 150-200 puncte de bază mai mari decât cele ale proprietăţilor din Europa Centrală. În România valorile sunt între 8% şi 9% pentru proprietăţi «prime» în oraşele importante", a declarat, într-un comunicat, Costel Florea, partener, director departament investiţii al companiei de consultanţă imobiliară.

Astfel, comparativ cu Cehia şi Polonia, numărul investitorilor interesaţi să cumpere proprietăţi în România este mult mai mic, nu există o concurenţă propriu-zisă între investitori.

Florea consideră că pe termen scurt asta va determina o relativă stabilitate a preţurilor cu tendinţe de creştere foarte modeste.

Analiza Cushman & Wakefield arată că în Europa Centrală se constată o creştere a cererii investitorilor pentru dezvoltări de retail de cea mai bună calitate. Interesul investitorilor este în prezent la cel mai înalt nivel din 2008, momentul căderii pieţei.

"Pe măsură ce consumul şi cererea de spaţii din partea retailerilor revin, dezvoltările comerciale de cea mai bună calitate vor fi performante prin creşterea veniturilor cuplată cu aprecierea valorii de capital. Proprietarii vor fi capabili să se concentreze mai degrabă să genereze venituri şi să implementeze iniţiativele de management al proprietăţii, decât să se zbată să menţină gradul de ocupare existent şi să păstreze chiriile stabile, actiuni care au fost proritare pentru perioada de criză", se menţionează în comunicat.

Investitorii caută o expunere cât mai mare în Europa Centrală, vizând în primul rând Polonia si Cehia.

"Având în vedere ca yieldurile (randamentele, n.r.) pentru dezvoltări de retail de cea mai bună calitate sunt de 5,5% în Londra şi între 5% şi 5,5% în Franîa şi Germania, Europa Centrală continuă să ofere discounturi atractive cu yielduri de 6,5%. În Polonia yieldurile sunt între 6%-6,25% şi 6,25% în Cehia. Pe fondul creşterii numărului de tranzacţii care au avut loc în ultimele săptămâni, pare inevitabil scâderea acestor yielduri pentru dezvoltările prime de retail", se mai spune în comunicat.

Cushman&Wakefield deţine 234 de birouri în 61 de ţări. În România compania deţine două birouri, respectiv în Bucuresti, sediul central, şi în Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici