Intervenţia G7 împotriva aprecierii yenului arată îngrijorarea privind impactul crizei din Japonia

Decizia ţărilor din G7 de a interveni împotriva aprecierii yenului reflectă îngrijorarea în creştere referitoare la impactul dezastrului nuclear din Japonia şi al conflictelor din Libia şi Orientul Mijlociu asupra redresării fragile a economiei mondiale, comentează Reuters.

Urmărește
4 afișări

Analiştii privaţi au apreciat în mare parte că impactul dezastrului din Japonia la nivel mondial va fi neglijabil.

Oficialii celor mai bogate naţiuni ale lumii au adoptat însă un ton diferit, chiar dacă s-au abţinut până acum să îşi exprime îngrijorările în public.

Un oficial de rang înalt dintr-o ţară membră a G7 a respins estimările pozitive ale băncilor, subliniind pericolul nuclear din Japonia, instabilitatea acută a pieţelor pe care a provocat-o şi riscurile asociate conflictelor sângeroase din Orientul Mijlociu.

Un reprezentant al unei bănci centrale din G7 a declarat la începutul acestei săptămâni că se teme că economia mondială "se duce drept în jos", într-un moment în care pieţele financiare sunt încă fragile din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, nerezolvată, şi a preţului mare al petrolului.

În urma evenimentelor din Libia şi Bahrain, cotaţia petrolului a urcat la niveluri nemaiatinse dinainte de prăbuşirea băncii Lehman Brothers în 2008.

Naţiunile Unite au aprobat o acţiune militară împotriva liderului libian Muammar Kadhafi, în timp de Arabia Saudită a trimis trupe în regatul Bahrain, pentru a potoli protestele.

Amintirea falimentului Lehman Brothers şi a vitezei cu care a determinat prăbuşirea pieţelor financiare şi a economiilor este încă proaspătă, iar mulţi oficiali sunt îngrijoraţi de evenimentele care au loc, chiar dacă economia globală şi-a revenit.

FMi anticipează pentru acest an un avans al economiei mondiale de 4,4% urmat de o creştere de 4,5% în 2012.

"Cunoscutele necunoscute", potrivit vorbelor fostului secretar american al Apărării Donald Rumsfeld, s-au multiplicat exponenţial în ultimele săptămâni, anulând senzaţia de confort care revenise pe pieţele de capital din G7 în ultimul an.

Acest fapt poate avea implicaţii asupra vitezei cu care băncile centrale vor înăspri politicile monetare în acest an.

China a luat vineri o nouă măsură de acest tip, pentru a ţine sub control inflaţia, dar Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să se abţină să majoreze dobânda de politică monetară în aprilie, aşa cum este aşteptat.

Cel mai concret efect al dezastrului din Japonia asupra economiei globale este întreruprea lanţului de furnizori.

Fabrici din întreaga Japonie au fost nevoite să oprească activităţile sau să lucreze sub capacitate, fie din cauza pagubelor produse de cutremur, fie din cauza deficitului de energie şi materii prime, fie din cauza problemelor de logistică.

Cea mai mare îngrijorare au provocat-o problemele din domeniul electronicii, în condiţiile în care Japonia a exportat anul trecut componente de 100 de miliarde de dolari.

"Când apare o ruptură într-un lanţ de furnizori puternic integrat global, este dificil de prognozat care vor fi consecinţele. Cine şi-ar fi imaginat că falimentul Lehman va duce la blocarea tranzacţiilor financiare, care au provocat prăbuşirea comerţului mondial şi cea mai amplă criză economică după Marea Depresiune", au afirmat analişti ai companiei Gavekal într-o notă adresată clienţilor.

Oficialul G7 a explicat că intervenţia comună a ţărilor membre pentru deprecierea yenului a fost determinată de teama că pieţele financiare ar putea scăpa de sub control, cu impact asupra economiei reale.

Necunoscuta în prognozele economice este criza nucleară din Japonia.

Vineri, specialiştii japonezi au recunoscut pentru prima oară că îngroparea centralei Fukushima în nisip şi beton, metoda folosită la Cernobâl, ar putea fi o ultimă soluţie pentru prevenirea unei catastrofe.

"Încă sperăm că va avea loc numai o scădere temporară a producţiei, care va fi urmată de o redresare susţinută de reconstrucţie", consideră analişti ai UniCredit.

În cazul în care catastrofa nucleară va scăpa de sub control, temerile legate de recesiune şi deflaţie vor reapărea la nivel mondial, au avertizat ei.

Potrivit UniCredit, chiar şi în cazul în care cel mai rău scenariu nu se va materializa, riscurile unui declin al pieţelor financiare şi de încetinire a creşterii "au crescut enorm".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici