Într-o lume în care banii nu mai aduc valoare, aurul începe să aducă dobânzi

Dobânzile negative au venit în lumea dez­voltată odată cu turbulenţele de pe pieţe, iar unul din efecte este că depozitele de bani constituite la bănci şi o gamă largă de titluri fi­nan­ciare, cum ar fi obligaţiunile, nu mai gene­rează câştig. În vremuri tulburi, inves­titorii se orientează către aur, preţul crescând de la 1.000 de dolari uncia în decembrie la 1.230 de dolari uncia ieri.

Urmărește
1059 afișări
Imaginea articolului Într-o lume în care banii nu mai aduc valoare, aurul începe să aducă dobânzi

Într-o lume în care banii nu mai aduc valoare, aurul începe să aducă dobânzi

Potrivit Ziarul Financiar, dobânzile negative au venit în lumea dez­voltată odată cu turbulenţele de pe pieţe, iar unul din efecte este că depozitele de bani constituite la bănci şi o gamă largă de titluri fi­nan­ciare, cum ar fi obligaţiunile, nu mai gene­rează câştig. În vremuri tulburi, inves­titorii se orientează către aur, preţul crescând de la 1.000 de dolari uncia în decembrie la 1.230 de dolari uncia ieri.

Un trader canadian de metale preţioase, Ca­nadian Bullion Services, caută să exploa­teze această situaţie promiţând dobânzi celor care cumpără aur sau argint şi îl depo­zitează acolo. În mod normal, băncile şi traderii de metale preţioase percep taxe celor care vor să-şi păstreze activele în siguranţă la ei. Condiţia este achiziţia a cel puţin 500 de uncii de argint sau a cel puţin 10 uncii de aur. Dobânzile sunt de 2,5% pe an pentru un depozit de un an, de 3,5% pentru un depozit de doi ani şi de 4,5% pentru depozitul de trei ani. Traderul aten­ţionează că la lichidarea depozitului metalul fizic s-ar putea să nu fie acelaşi cu cel lăsat iniţial în depozit.

Iar metalele preţioase, în special aurul, par să fie investiţii de succes dacă pieţele îşi vor con­tinua deriva. Un specialist de top în progno­ze privind piaţa aurului estimează că preţul meta­lului preţios va urca la 1.400 de dolari uncia dacă pe pieţe se intensifică aversiunea faţă de risc, scrie Bloomberg.

Barnabas Gan, analist la Oversea-Chinese Ban­king Corp, a poreclit aurul „un supe­r­erou” când a majorat estimările de preţ pentru 2016. El crede că preţul rămâne mai mare de 1.200 de dolari uncia în acest trimestru şi posibil în următorul. În estimarea anterioară, el punea cotaţia pentru finalul anului la 950 de dolari uncia. Proiecţia nouă pune preţul de final de an la 1.000-1.150 de dolari uncia.

Acest metal preţios este cel mai bun performer de anul acesta din rândul mate­riilor prime în condiţiile în care încetinirea creşterii globale şi prăbuşirea preţurilor petrolului au intensificat turbu­lenţele de pe pieţele financiare şi speculaţiile că Rezerva Federală americană nu va mai majora costurile creditelor.

Ce spune Barnabas Gan citiţi în ZF

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici