Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
- Ministerul Transporturilor şi-a propus ca în fiecare an să aibă în diverse stadii 1.000 km de autostradă şi să livreze peste 200 km anual.
- 700.000 mp suprafaţă logistică s-ar putea livra în 2025.
- Patru din primele cinci proiecte anunţate a fi livrate în 2025 sunt de logistică şi industrial.
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
Membră cu drepturi depline a Spaţiului Schengen, cu aproape 1.300 km de autostradă şi drum expres, România atrage tot mai mult atenţia investitorilor în logistică, iar pe lângă noile dezvoltări, apar şi tranzacţii la orizont, anunţă Ziarul Financiar.
Dacă în 2024 s-au livrat circa 471.000 mp, în 2025 volumele ar putea creşte cu 700.000 metri pătraţi, ceea ce ar duce stocul la peste 8 milioane de metri pătraţi în condiţiile în care dezvoltatorii accelerează dezvoltarea de proiecte.
„În ultimii 7 ani, stocul de spaţii moderne industriale s-a dublat. O contribuţie importantă la această creştere rapidă a avut-o dezvoltarea CTP, care deţine circa 30% din livrările perioadei analizate“, a explicat Nicolae Ciobanu, managing partner - head of advisory, Fortim Trusted Advisors.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Fondul suveran al statului Singapore, GIC, ia în calcul vânzarea proiectului logistic al P3 din România, potrivit datelor din piaţa imobiliară, iar pe lista scurtă au rămas CTP şi Lion’s Head, care a anunţat începând cu 2024 o expansiune pe sectorul logistic.
Miza tranzacţiei o reprezintă vânzarea parcului Logistic P3 de pe autostrada A1. Parcul P3 Bucharest A1 este situat în proximitatea comunei Chiajna, la aproximativ 13 km vest de centrul oraşului Bucureşti, cu acces direct la autostrada A1 şi în proximitatea noii A0. Potrivit celui mai recent raport al P3, portofoliul din România este evaluat intern la 265 mil. euro, din care 251 mil. euro reprezintă proprietăţile de investment.
Dintre cele mai importante cinci proiecte aşteptate a fi gata în 2025, patru reprezintă proiecte de logistică şi industrial – cel mai mare este al CTP, la Ploieşti, de 80.000 mp, urmat de WDP cu două de 33.000 respectiv 15.000 mp şi ELI Park cu alţi 20.000 mp lângă Bucureşti. Cel mai mare proiect comercial livrat anul acesta reprezintă o extindere a Iulius Mall Suceava. De asemenea, ar fi posibilă livrarea Mall Moldova de la Iaşi, dezvoltat de Prime Kapital, lângă care construieşte şi Ikea primul magazin din Iaşi.
Pe segmentul industrial, stocul total a depăşit cel mai probabil 7,5 milioane metri pătraţi la finalul anului 2024, din care circa 400.000 metri pătraţi au fost finalizaţi în 2024. „Proiectele în construcţie totalizează de asemenea peste 400.000 metri pătraţi, din care majoritatea urmează să fie livrate în 2025“, a spus Vlad Săftoiu.
Contextul politic, o provocare nu doar în ţară
De partea cealaltă el explică faptul că actualul context politic este o provocare nu doar pentru România, şi nu doar în acest an.
Accelerarea ritmului de construcţie a autostrăzilor şi drumurilor expres a încurajat realizarea de investiţii în furnizarea de materiale necesare acestora, dar şi de recrutare a specialiştilor români care până acum lucrau peste graniţă. Ministerul Transporturilor şi-a propus ca în următorii ani să păstreze ritmul de a avea anual în construcţie 1.000 km de autostradă şi vrea ca în 2025 să unească provinciile istorice din sudul şi estul României, la 166 de ani de la Mica Unire.
Irinel Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în cadrul emisiunii ZF Live a spus că 2025 va fi anul în care în România se va putea circula pe drum modern de la Craiova până la Bacău, nu doar până la Constanţa, ceea ce înseamnă noi loturi livrate din Autostrada Moldovei dar şi apropierea de final a A0, noua centură a Capitalei.
Mai mult, creşterea complexităţii proiectelor de infrastructură dar şi a numărului lucrărilor, a dus şi la recrutarea a tot mai mulţi specialişti români care până acum lucrau în afară, iar miza menţinerii unui ritm constant de construcţie o reprezintă predictibilitatea ce asigură finanţare şi asigură investiţii în producţia de materiale de construcţii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO