- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Întreruperea liniilor de finanţare de la băncile mamă ar crea probleme la două bănci din România
Întreruperea totală a liniilor de finanţare de la băncile mamă ar putea crea probleme la două bănci din România şi va avea un uşor efect asupra creşterii economice, a declarat joi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa.
Întreruperea liniilor de finanţare de la băncile mamă ar crea probleme la două bănci din România (Imagine: Mediafax Foto)
Chiar dacă impactul ar părea limitat, persistă nevoia de limitare a creditului în valută, a concluzionat Popa, la un seminar organizat de BNR pe tema politicilor monetare.
În contextul crizei internaţionale, viceguvernatorul BNR a punctat mai multe riscuri cu care s-ar putea confrunta economia românească. El a evidenţiat persistenţa îndepărtării temporare de la traiectoria inflaţionistă anunţată, arătând că în ultimul raport publicat de BNR, deviaţia se menţine, practic, timp de un an şi jumătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"În următorul raport nu cred că se vor schimba foarte multe, dar nu vreau să anticipez", a spus Popa.
Oficialul băncii centrale a atras atenţia că România nu e decuplată de la ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale.
În ceea ce priveşte cursul de schimb, el recunoaşte că deprecierea amplă din ultima perioadă a influenţat deciziile BNR.
"Chiar dacă a fost vorba de o corecţie, de la nivelul nesustenabil din vară, este adevărat că aceste corecţii sunt importante şi n-au cum să nu afecteze conduita politicii monetare", a mai spus Popa.
El crede că România are un avantaj de lichiditate şi dimensiune faţă de celelalte state emergente din regiune, care o face încă atractivă pentru investitorii internaţionali.
Popa a adăugat însă că piaţa financiară din România nu este suficient de mare pentru a motiva băncile de investiţii internaţionale la analize mai aprofundate.
Viceguvernatorul BNR vede investitorii străini în continuare cu apetit pentru a tranzacţiona pe piaţa românească, dar stăpâniţi încă de teamă.
Pe de altă parte, Popa anticipează riscuri limitate asupra creşterii economice, în contextul crizei internaţionale, singurul pericol venind mai degrabă dintr-o limitare a schimburilor comerciale externe. O altă corecţie ar putea să intervină la nivelul transferurilor, întrucât imigraţia românească s-a concentrat în state mai afectate, cum sunt Italia şi Spania.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO