Chiar dacă impactul ar părea limitat, persistă nevoia de limitare a creditului în valută, a concluzionat Popa, la un seminar organizat de BNR pe tema politicilor monetare.
În contextul crizei internaţionale, viceguvernatorul BNR a punctat mai multe riscuri cu care s-ar putea confrunta economia românească. El a evidenţiat persistenţa îndepărtării temporare de la traiectoria inflaţionistă anunţată, arătând că în ultimul raport publicat de BNR, deviaţia se menţine, practic, timp de un an şi jumătate.
"În următorul raport nu cred că se vor schimba foarte multe, dar nu vreau să anticipez", a spus Popa.
Oficialul băncii centrale a atras atenţia că România nu e decuplată de la ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale.
În ceea ce priveşte cursul de schimb, el recunoaşte că deprecierea amplă din ultima perioadă a influenţat deciziile BNR.
"Chiar dacă a fost vorba de o corecţie, de la nivelul nesustenabil din vară, este adevărat că aceste corecţii sunt importante şi n-au cum să nu afecteze conduita politicii monetare", a mai spus Popa.
El crede că România are un avantaj de lichiditate şi dimensiune faţă de celelalte state emergente din regiune, care o face încă atractivă pentru investitorii internaţionali.
Popa a adăugat însă că piaţa financiară din România nu este suficient de mare pentru a motiva băncile de investiţii internaţionale la analize mai aprofundate.
Viceguvernatorul BNR vede investitorii străini în continuare cu apetit pentru a tranzacţiona pe piaţa românească, dar stăpâniţi încă de teamă.
Pe de altă parte, Popa anticipează riscuri limitate asupra creşterii economice, în contextul crizei internaţionale, singurul pericol venind mai degrabă dintr-o limitare a schimburilor comerciale externe. O altă corecţie ar putea să intervină la nivelul transferurilor, întrucât imigraţia românească s-a concentrat în state mai afectate, cum sunt Italia şi Spania.