Întreruperea plăţilor pentru programe cu fonduri UE este "un mecanism normal de protecţie" - oficial

Întreruperea plăţilor pentru programe finanţate de UE este "un mecanism normal de protecţie", a declarat Gabriel Friptu, şeful Autorităţii de Management (AM) a Programului Operaţional Regional (POR), pentru care Comisia Europeană a anunţat recent sistarea temporară a plăţilor pe Axa 2.

Urmărește
6 afișări

"O întrerupere de plăţi este un mecanism normal de protecţie. În primul rând este o protecţie a Comisiei, sau mai exact a celui care certifică plăţile, şi o protecţie pentru cel care-o păţeşte, dintr-o perspectivă strict şi pur tehnică, nu de imagine, pentru că nu riscă peste câţiva ani, la o misiune de audit, să spună: «Aţi greşit, aţi greşit major, banii aştia se iau înapoi şi nu mai puteţi să-i folosiţi»" a declarat directorul general al AM POR la o masă rotundă privind fondurile europene organizată BCR.

El a afirmat că situaţia este neplăcută pentru că plăţile sunt oprite, dar a subliniat că sistarea acestora este pe o perioadă determinată.

"Sunt 42 de programe în momentul de faţă în Uniunea Europeană în aceeaşi situaţie de întrerupere, unele pe sume chiar mari", a arătat Friptu.

Reprezentantul AM POR, program gestionat de Ministerul Dezvoltării, a precizat că raportul de audit, fiind în fază preliminară, are un caracter confidenţial.

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a POR -Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii acestei axe.

Un purtător de cuvânt al Executivului UE a declarat săptămâna trecută că banii pentru plăţile din Axa 2 "nu sunt pierduţi", fiind vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia Europeană primeşte de la autorităţile române "răspunsurile solicitate", în termen de două luni.

Potrivit lui Friptu, una dintre problemele POR este gradul insuficient de expertiză al personalului autorităţilor publice locale. Alte aspecte negative sunt durata mare de la depunere la contractare, dar şi calitatea evaluării, în condiţiile în care există un număr limitat de evaluatori cu expertiză.

Până în acest moment, prin POR a fost plătită 23% din alocare, plăţile efective din Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) acoperă 11%, iar rambursările efective realizate de Comisie
sunt de peste 7,2%-7,3%, conform AM POR.

"Suntem oarecum în graficul propus la începutul programului. Încercăm pe cât posibil să nu intrăm într-un vârf de plăţi în anul 2013 şi poate să-l aducem un pic mai aproape", a spus Friptu.

El a mai spus că în perioada imediat următoare va fi primită decizia oficială a Comisiei privind realocarea de fonduri.

"Regiunile au preferat să transfere sume către mediul de afaceri, majoritatea au făcut transferuri către zona de microîntreprinderi, către zona structurilor de afaceri şi foarte puţin pe zona de patrimoniu şi infrastructură de turism", a mai spus Friptu.

POR este unul dintre programele operaţionale româneşti agreate cu Uniunea Europeană, aplicabil tuturor celor opt regiuni de dezvoltare. Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro în perioada 2007-2013. Finanţarea UE reprezintă 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri naţionale, cofinanţare publică (14%) şi cofinanţare privată (2%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici