- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Inundaţiile ar putea contribui la creşterea inflaţiei şi la scăderea PIB
Inundaţiile severe care au avut loc recent în România afectează producţia agricolă şi astfel ar putea contribui la creşterea inflaţiei, odată cu majorarea TVA la 24% şi cu deprecierea leului, dar şi la scăderea Produsului Intern Brut (PIB), potrivit unei analize ING.
Inundaţiile ar putea contribui la creşterea inflaţiei şi la scăderea PIB (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Pe lângă creşterea TVA, inflaţia ar putea aduce surprize, în sens crescător, începând din august. PIB-ul ar trebui să fie de asemenea afectat negativ. În prezent au loc inundaţii severe în România, iar potrivit presei locale producţia de grâu ar putea avea de suferit din această cauză. În plus, există destule dovezi că nu numai piaţa grâului a fost afectată, ci producţia agricolă în general", se arată într-o analiză ING.
În contextul scăderii producţiei agricole, România are la dispoziţie opţiunea importurilor, însă ţinând cont de noua atitudine a BNR, importurile devin tot mai scumpe, notează analiştii ING, referindu-se la faptul că deprecierea leului ar putea fi dorită de banca centrală, care nu a intervenit în luna iunie pentru influenţarea cursului monedei naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
În plus, instabilitatea politică şi majorarea TVA de la 19% la 24% vor avea un impact substanţial asupra inflaţiei, în sensul creşterii indicatorului, analiştii ING considerând că o nouă tăiere a dobânzii de politică monetară nu este probabilă.
BNR va anunţa miercuri deciziile de politică monetară, iar ING Bank anticipeză că banca centrală va păstra dobânda de politică monetară la nivelul actual, de 6,25%.
"Ţinând cont de toate acestea, vedem un risc inflaţionist foarte mare în următoarea perioadă. Este exact riscul provenit din inflaţia preţurilor la alimente, pe care BNR a ales să-l desconsidere când a înaintat o prognoză optimistă de inflaţie. În funcţie de cât de mult se va agrava situaţia în contextul creşterii TVA, am putea vedea o creştere semnificativă a inflaţiei în România timp de mai mult de un an, începând de acum", avertizează ING.
O altă consecinţă negativă a inundaţiilor este că vor contribui la o contracţie puternică a PIB în cea de-a doua jumătate a anului, notează analiştii ING.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO