Prima pagină » Economic » Învăţământul alternativ din România, în pragul falimentului. Mii de copii vor fi obligaţi să intre în sistemul tradiţional

Învăţământul alternativ din România, în pragul falimentului. Mii de copii vor fi obligaţi să intre în sistemul tradiţional

Învăţământul alternativ din România, în pragul falimentului. Mii de copii vor fi obligaţi să intre în sistemul tradiţional
Adina Petcu
05 mai 2020, 10:23, Economic

Învăţământul alternativ din România a ajuns în pragul falimentului. Şcolile şi grădiniţele private nu beneficiază de ajutorul statului aşa cum se întâmplă în sistemul tradiţional de stat. Mii de copii şi cadre didactice sunt în situaţia de a se reorienta dacă Guvernul nu le întinde urgent o mână salvatoare.

„Este tragică situaţia tuturor şcolilor private din România, dar a şcolilor Montessori este de două ori mai tragică pentru că sunt alte condiţii de învăţare, investiţiile sunt mult mai mari. Trebuie să spun că suntem disperaţi. Fără un ajutor de la stat, sigur toate şcolile Montessori din România îşi vor închide porţile” spune Laura Caraiman, fondator şcoala Montessori Hause Timişoara.

Metoda de studiu Montessori nu se poate preda online, iar copii care învaţă în acest sistem alternativ au devenit confuzi.  La baza acestei metode alternative se află socializarea şi tendinţele naturale ale copilului de a explora, de a se mişca, şi de a împărţi informaţiile cu cei din jur.

În vreme ce şcolile şi grădiniţele Montessori se pregătesc să îşi anunţe falimentul, elevii acestor şcoli aşteaptă cu nerăbdare deschiderea lor.

„Mi-e dor de colegi, mi-e dor de profesoare, mi-e dor de orele de matematică. Eu zic că este mai bine la şcoală pentru mine, poate pentru alţii e mai bine online. Mie mi se pare absurd să stai în casă şi să te uiţi la televizor” spune Timothy Şuţ, elev Montessori.

Chiar şi predarea cursurilor online este contrar principiilor create de Maria Montessori acum două secole. Sistemul oferă libertate de mişcare, independenţă dar mai ales socializare. Predarea este individuală sau în grupuri mici. Nu există competiţie, recompense sau pedepse iar clasa este mixtă, cei cu vârste mai mici îi învăţă de la cei mari, fiecare grupă fiind  o mică comunitate.