Învăţămintele primului default din istorie, Spania în 1575: efectele pot persista sute de ani în economiile care cresc pe datorie

Politicienii lumii, în special cei americani, a căror încăpăţânare a amânat până în ultimul moment ridicarea plafonului de îndatorare a SUA, dar şi cei europeni, care au acţionat lent în salvarea de la faliment a unora din membrii zonei euro, ar putea învăţa din prima criză a datoriilor suverane din istorie: intrarea Spaniei în incapacitate de plată în 1575.

Urmărește
467 afișări
Imaginea articolului Învăţămintele primului default din istorie, Spania în 1575: efectele pot persista sute de ani în economiile care cresc pe datorie

Învăţămintele primului default din istorie, Spania în 1575: efectele pot persista sute de ani în economiile care cresc pe datorie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceea ce evenimentul de acum 400 de ani poate sugera este că e uşor să declanşezi o reacţie în lanţ pe pieţele financiare şi ale creditului şi să provoci, astfel, pagube serioase economiei, scrie Bloomberg.

Dacă defaultul din 1575 ar fi adaptat pentru teatru, iar rolurile ar fi jucate de personajele de acum, republicaţii ar înlocui oraşele castiliene, ale căror delegaţi la parlamentul spaniol s-au opus majorării unor taxe care l-ar fi ajutat pe regele Philip al II-lea să-şi gestioneze datoriile pe termen lung.

La acea vreme, Spania era singura superputere a lumii. Cărturarii o descriau ca fiind un imperiu "peste care Soarele nu apune niciodată". Cu toate acestea, regele avea nevoie de acordul oraşelor pentru a se împrumuta la dobânzi rezonabile şi avea nevoie de consimţământul lor dintr-un motiv: oraşele adunau taxele.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici