De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
Dan Şucu, proprietarul Mobexpert şi principalul acţionar al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, a declarat vineri la emisiunea de business ZF Live că intenţia sa este de a forma un grup multi-channel în domeniul sportiv care să beneficieze de o sinergie pe verticală, iar după investiţia în cadrul clubului Rapid Bucureşti, următorul pas a fost intrarea în acţionariatul clubului italian Genoa.
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
„Pentru mine în ce am construit până acum este ideea de integrare verticală. Modelul pe care îl caut eu este unul de integrare verticală. În literatura sportivă se numeşte multi-club ownership, de proprietate pe mai multe cluburi. Am studiat acest fenomen din Europa, care este încă la început. Din clipa în care am investit la Rapid m-am gândit că n-o să pot niciodată să ajung să construiesc ceva cu adevărat special cu un singur club. Dorinţa de multi-channel, ideea că trebuie să particip în aşa ceva era obligatorie în mintea mea. Beneficiile le pot dezvolta la nesfârşit”, a explicat antreprenorul Dan Şucu.
El a completat că percepţia sa este că fotbalul este pe de-o parte un fenomen social, dar de asemenea trebuie construit ca o afacere sustenabilă, care să producă inclusiv profit.
„Pentru fiecare club este mai bine să fie într-o uniune. Deocamdată, din punctul nostru de vedere, două sunt sunt cât se poate de în regulă, unul într-un campionat mediu, unu într-un campionat lider. Ele se pot susţine uşor unul pe celălalt, fiecare dintre ele trebuie să fie conduse din punct de vedere managerial foarte bine în acelaşi timp, condus responsabil, să fie sustenabil, să fie capabil, într-o perioadă rezonabilă de timp, să ajungă să-şi acopere cheltuielile din activitatea curentă”, a mai spus Dan Şucu în cadrul emisiunii ZF Live.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Uitaţi de "America măreaţă din nou". Investitori: E timpul pentru "Europa măreaţă din nou"
-
Crin Antonescu este şi prezidenţiabilul PSD
-
Cuba, din nou pe lista SUA a statelor care sprijină terorismul. Trump a revocat ordinul emis de Biden cu câteva zile înainte
Alte declaraţii ale antreprenorului:
-În ideea de a consolida, dacă vrei să reuşeşti să cumperi un produs, de exemplu, la un preţ foarte bun, ca mai departe să poţi să-l propui clientului la un preţ foarte bun, trebuie să cumperi volume foarte mari. Trebuie să găseşti o soluţie prin care să ai o uniune.
-Ce se întâmplă în Europa, în toate campionatele, sunt foarte multe cluburi conduse nerealist din punctul de vedere economic. Angajează cheltuieli care sunt nerealiste comparative cu rezultatele şi capacitatea economică.
-Am văzut acest grup, Group 777 (cel care deţinea Genoa), care care din punctul meu de vedere ca idee pe care o aveau să aibă un număr de cluburi în toată Europa şi mai departe să listeze aceste acţiuni ale acestor grupuri la bursa din Londra. La un moment dat, ca idee de afaceri, mi s-a părut interesantă. Am avut o o tentativă de discuţie care nu s-a materializat.
-M-am uitat la care sunt cluburile care constituiau această uniune de care discutam, pentru că ei aveau club în Brazilia, în Germania, în Belgia, în Italia.
-Mi-am dorit să fac acest parteneriat cu clubul Genoa, am luat legătura cu managementul clubului să discutăm cum am putea să facem parteneriatul. Am luat legătura cu ei prin vară, au venit până aici, s-a uitat la tot ce avem noi pe partea de academie, la echipa noastră.
-Pe măsură ce am avansat, am încercat inclusiv ceva concret care nu ne-a ieşit, adică posibilitatea unui transfer al unui jucător direct.
-Am ţinut legătura în continuare şi la un moment dat am fost anunţaţi de consiliul de administraţie de la Genoa că există această solicitare de mărire de Capital.
-Investiţia este făcută sub formă de mărire de capital, clubul a emis acţiuni noipe care noi le-am cumpărat. Sunt 40 de milioane de euro, am ajuns la un procent de 77%. Există un cash in, adică noi n-am cumpărat acţiuni de la cineva. La Rapid am făcut acelaşi lucru, am investit pe parcurs, până am ajuns acum la 90% din proprietate.
-Am făcut un due diligence pe partea economică, financiară şi juridică şi am considerat că ar trebui să investim.
-Investiţia este făcută sub formă de mărire de capital, clubul a emis acţiuni noi, pe care noi le-am cumpărat. Sunt 40 de milioane de euro, am ajuns la un procent de 77%. Există un cash in, adică noi n-am cumpărat acţiuni de la cineva. La Rapid am făcut acelaşi lucru, am investit pe parcurs, până am ajuns acum la 90% din proprietate.
-Acum, pe măsură ce Academia creşte în putere, îmi permite să fac echipa de liga a doua, îmi permite să fac parteneriatele cu echipele de liga a treia, în aşa fel încât clubul Rapid să poate să devină un aspirator pentru tot ceea ce creşte de valoare în România. Eu construiesc ceva pas cu pas, cărămidă cu cărămidă.
-Partea sportivă aparţine specialiştilor. Pentru mine, este esenţial ca specialiştii pe partea sportivă să cunoască oferta din întreg grupul înainte de a cunoaşte oferta din afara grupului. Automat trebuie să dai prioritate ofertei din cadrul grupului. Am un jucător la Genoa care din punctul meu de vedere nu joacă, care din punctul de vedere al antrenorului şi al directorului sportiv de la Genoa nu este un beneficiu pentru club, atunci automat acel jucător va fi împrumutat. Este normal că, dacă este nevoie de el într-un club al grupului, să poată să fie folosit acolo şi să poată să aibă acolo întâietate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO