- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Investiţia în AGRI va fi de până la 4,5 miliarde euro;gazele ar putea fi scumpe decât cele din Rusia
Investiţia în proiectul AGRI, de transport al gazelor din Azerbaigan în România prin Georgia, este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport, dar preţul gazelor ar putea fi mai mare decât cel la care România importă din Federaţia Rusă.
"Preţul gazelor ar putea fi mai mare decât cel la care importăm din Rusia. Fezabilitatea acestui proiect va fi decisă în urma studiului de fezabilitate", a declarat joi Corneliu Condrea, director în Ministerul Economiei.
Condrea a adăugat că studiul de fezabilitate recomandă ca acţionarii AGRI să negocieze cu Turcia tranzitul strâmtorii Bosfor de către vapoarele care ar urma să aducă gazele din Azerbaijan în portul Constanţa.
El a precizat că Turcia nu va permite ca vapoarele să fie mai lungi de 150 metri.
Finalizarea studiului de fezabilitate este estimată pentru trimestrul al doilea al anului viitor.
Ministerul Economiei a prezentat joi un document de derulare a investiţiei.
În document sunt prezentate trei scenarii referitoare la costurile şi capacitatea proiectului.
În prima variantă, care vizează o capacitate de transport al gazelor de două miliarde metri cubi, valoarea investiţiei este estimată la 1,2 miliarde de euro. Varianta a doua cuprinde o capacitate de transport de cinci miliarde metri cubi de gaze, situaţie în care costurile sunt evaluate la 2,8 miliarde de euro.
Varianta a treia vizează o capacitate de opt miliarde metri cubi de gaze şi costuri de 4,5 miliarde de euro.
În privinţa surselor de finanţare, documentul prezentat de Ministerul Economiei avansează două variante. Prima ar fi majorarea capitalului companiei de proiect, fie prin emisiunea de acţiuni, fie prin creşterea valorii nominale a titlurilor existente.
A doua posibilitate de finanţare este atragerea unui investitor străin care să asigure realizarea studiului de fezabilitate şi care să participe şi la fazele ulterioare de construcţie.
Compania de proiect, denumită AGRI LNG Project Company, este înregistrată la Bucureşti. În acţionariatul AGRI figurează Romgaz, SOCAR (Aterbaijan) şi Georgian Oil and Gas Corporation (GOGC).
Potrivit lui Condrea, mai multe state şi companii s-au arătat interesate să participe la proiect. Una dintre aceste companii este MVM din Ungaria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO