Investiţiile Chinei în Europa ar putea ajunge la 500 miliarde de dolari până în 2020

Investiţiile străine directe ale Chinei în Europa au crescut de trei ori anul trecut, la 10 miliarde dolari, iar pentru perioada 2010-2020 cheltuielile companiilor chineze în regiune ar putea ajunge la 250-500 miliarde dolari.

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Investiţiile Chinei în Europa ar putea ajunge la 500 miliarde de dolari până în 2020

Investiţiile Chinei în Europa ar putea ajunge la 500 miliarde de dolari până în 2020

Chiar dacă nivelul investiţiilor chineze în afara ţării este încă redus faţă de dimensiunea economiei, cei mai mulţi analişti consideră că ţara este pe punctul de a accelera cheltuielile în străinătate.

Europa lovită de criză este văzută ca unul din cele mai atractive supermarketuri, potrivit publicaţiei britanice.

Raportul firmei de consultanţă Rhodium Group, realizat în colaborare cu banca chineză de investiţii CICC, estimează că investiţiile directe din China în afara ţării vor atinge 1.000-2.000 de miliarde de dolari pentru perioada 2010-2020, circa un sfert fiind destinat Europei prin fuziuni, achiziţii sau investiţii greenfield, potrivit unui studiu citat de Financial Times.

Companiile din China sunt foarte interesate să cumpere tehnologie europeană şi branduri.

Statul chinez încurajează companiile să crească investiţiile în străinătate, ca mijloc de a deveni mai competitive la nivel global, dar şi pentru a asigura materii prime, tehnologie şi expertiză pentru China.

Strategia are ca scop şi diversificarea rezervelor valutare de circa 3.200 de miliarde de dolari ale Chinei către alte plasamente decât titlurile Trezoreriei americane, generatoare de randament scăzut.

Raportul citat estimează că investiţiile chineze directe în Europa s-au situat la mai puţin de un miliard pe an în 2004-2008 şi au urcat la 3 miliarde de dolari în 2009 şi în 2010. În 2011, investiţiile au înregistrat din nou o creştere de trei ori, la aproape 10 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici