Investiţiile directe străine făcute de ţările dezvoltate au crescut anul trecut cu 10%

Investiţiile directe străine efectuate de statele dezvoltate au crescut anul trecut cu 10%, la 970 de miliarde de dolari, nivel de două ori mai mic decât maximul atins în 2007, iar cele făcute de ţările membre ale Uniunii Europene (UE) au avansat cu 4%, potrivit unui raport al UNCTAD.

Urmărește
4 afișări

"Revenirea limitată a investiţiilor a fost posibilă datorită nivelului fără precedent al lichidităţilor companiilor şi dobânzilor scăzute pentru finanţarea datoriilor", notează UNCTAD.

În rândul statelor dezvoltate, clasamentul investitorilor este condus de SUA, cu investiţii de 325,5 miliarde de dolari, în creştere cu 31%.

"Investiţiile făcute de SUA au crescut semnificativ anul trecut, în principal datorită investiţiilor mai mari în capital străin şi veniturilor reinvestite", notează sursa citată.

Achiziţiile şi fuziunile făcute de companiile tranziţionale din ţările dezvoltate au avansat cu 34,1%, la 215,7 miliarde de dolari. Companiile tranziţionale sunt acelea care produc bunuri comercializate atât pe piaţa de origine, cât şi pe cea internaţională.

În UE, investiţiile au avansat cu 4%, la 450 miliarde de euro. Cel mai mare investitor european a fost, anul trecut, Franţa (cu investiţii de 123 miliarde de dolari, în scădere cu 16%). Investiţiile Marii Britanii s-au redus cu 44%, la 25 de miliarde de dolari, însă cele ale Germaniei au crescut cu 34%, la 105 miliarde de dolari. Cel mai dinamic avans se observă la Spania, de 129%, la 22,3 miliarde dolari. UNCTAD prezintă date despre 11 ţări comunitare.

Valoarea achiziţiilor şi fuziunilor efectuate în străinătate de companiile din ţările comunitare s-a redus cu 80,7%, la 17,3 miliarde de dolari.

Investiţiile directe străine efectuate de ţările din Europa de Sud-Est şi din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au crescut anul trecut cu 24%, la nivelul record de 60,6 miliarde de dolari.

Topul investitorilor din Europa de Sud-Est şi CSI este ocupat de companiile tranziţionale din Rusia şi Kazahstan. Investiţiile făcute de aceste state au însumat, anul trecut, 59,5 miliarde de dolari.

Revenirea rapidă a companiilor care se bazează pe resurse naturale din economiile de tranziţie din regiune reflectă sprijinul puternic al statului, creşterea preţurilor materiilor prime şi a burselor, menţionează sursa citată.

Valoarea netă a achiziţiilor şi fuziunilor efectuate de statele din regiune a crescut cu 30,5%, la 9,7 miliarde de dolari.

Investiţiile directe străine efectuate de economiile în curs de dezvoltare au avansat în 2010 cu 22,7%, la 316,1 miliarde de dolari. În această categorie de ţări, cel mai mare investitor este Hong Kong (investiţii de 76 miliarde dolari, în creştere cu 19%).

La nivel mondial, investiţiile străine directe au urcat anul trecut cu 13,2%, la 1.346 miliarde de dolari. UNCTAD anticipează că la nivel global, în acest an, investiţiile directe străine vor continua să crească, sprijinite de accelerarea revenirii economiei globale, creşterii burselor şi a profiturilor companiilor. O mare parte a revenirii investiţiilor se va datora, probabil, capitalului din economiile emergente şi în tranziţie, a căror pondere în investiţiile globale a atins 28%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici