Investiţiile germane în China cresc în pofida eforturilor de diversificare ale Berlinului

Investiţiile germane directe în China au crescut brusc în acest an, semn că întreprinderile din cea mai mare economie europeană ignoră îndemnurile guvernului lor de a se diversifica pe alte pieţe, mai puţin riscante din punct de vedere geopolitic.

Urmărește
348 afișări
Imaginea articolului Investiţiile germane în China cresc în pofida eforturilor de diversificare ale Berlinului

Investiţiile germane directe în China s-au ridicat la 2,48 miliarde de euro în primele trei luni ale anului 2024, crescând la 4,8 miliarde de euro în al doilea trimestru, arată  cifrele furnizate cotidianului Financial Times de Bundesbank, banca centrală a Germaniei.

Aceasta ridică totalul pentru prima jumătate a anului 2024 la 7,3 miliarde de euro, comparativ cu 6,5 miliarde pentru întregul an 2023.

Investiţiile, în mare parte realizate de marii producători germani de automobile, au loc în ciuda avertismentelor guvernului lui Olaf Scholz cu privire la riscurile geopolitice în creştere asociate pieţei chineze.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a făcut apel la întreprinderile din Uniunea Europeană să "îşi reducă riscurile" faţă de cea mai mare economie a Asiei.

Mulţi europeni se tem că liderii de afaceri germani nu au învăţat lecţiile războiului din Ucraina, care a scos la iveală legătura periculoasă a Germaniei cu Rusia şi dependenţa sa excesivă de gazul rusesc.

Teama este că o escaladare a tensiunilor geopolitice în Strâmtoarea Taiwan s-ar putea dovedi dezastruoasă pentru numeroasele companii germane care au legături strânse cu China.

Olaf Scholz a adoptat anul trecut prima strategie a Germaniei pentru China, un plan care se baza pe necesitatea ca cea mai mare economie europeană să îşi "reducă riscurile" în relaţiile cu China.

Deşi a insistat că se opune ideii de "decuplare" a Germaniei de China şi de rupere completă a legăturilor, Scholz a avertizat companiile "să nu-şi pună toate ouăle în acelaşi coş". Strategia a făcut apel la companiile germane să îşi diversifice lanţurile de aprovizionare şi pieţele de export în afara Chinei, reducând astfel vulnerabilitatea ţării la şocurile externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici