Investiţiile în cercetare şi dezvoltare încetinesc la nivel global, însă China urcă rapid

Investiţiile efectuate de guverne şi corporaţii în cercetare şi dezvoltare vor creşte în acest an cu 2,7%, la 1.558 miliarde de dolari, încetinind semnificativ faţă de avansul de 7,6% înregistrat anul trecut, din cauza situaţiei economice dificile din Statele Unite şi Europa.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului Investiţiile în cercetare şi dezvoltare încetinesc la nivel global, însă China urcă rapid

Investiţiile în cercetare şi dezvoltare încetinesc la nivel global, însă China urcă rapid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul viitor, investiţiile în activităţi de cercetare şi dezvoltare vor avansa cu 3,8%, potrivit estimărilor publicate luni de organizaţia non-profit Battle Memorial Institute, preluate de Wall Street Journal.

"Europa şi SUA încă se luptă cu situaţia economică. Deciziile privind cheltuielile de cercetare şi dezvoltare se bazează de multe ori pe profit şi marje de profit, astfel că bugetele au întotdeauna de suferit în perioade mai dificile", a declarat pentru WSJ Martin Grueber, cercetător la institutul Battelle.

Topul Battelle privind investiţiile în cercetare şi dezvoltare este condus în continuare de Statele Unite. SUA, Europa şi Japonia au dominat clasamentul în ultimii 40 de ani, însă China a venit rapid din urmă, depăşind recent Japonia.

Institutul Battelle estimează că investiţiile Chinei vor depăşi în următorii 5 ani grupul celor 34 de economii europene incluse în studiu. De asemenea, China va egala SUA în următorii 10 ani, potrivit calculelor Battelle, care se bazează pe rata medie de creştere a investiţiilor Chinei în cercetare şi dezvoltare din ultimii 20 de ani, de 12-20%. Pentru SUA, rata medie de creştere a fost mai mică de jumătate faţă de cea înregistrată de China.

Totodată, studiul subliniază dispariţia semnelor de întrebare legate de calitatea cercetării efectuate în China, care s-a îmbunătăţit "dramatic" în ultimii 10 ani, spune Grueber.

Battelle anticipează că investiţiile în cercetare şi dezvoltare din SUA vor creşte uşor anul viitor, la 465 miliarde de dolari, faţă de 450 miliarde de dolari în acest an, după stagnare în 2012 şi 2013. Aproximativ trei sferturi din cheltuielile prognozate pentru SUA reprezintă investiţii ale sectorului privat.

România a ieşit anul trecut din top 40 al ţărilor cu cele mai mari cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare, după ce s-a plasat cu un an înainte pe locul 37, cu investiţii estimate la 1,8 miliarde de dolari, reprezentând 0,66% din PIB, potrivit datelor institutului Battelle.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici