- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Investiţiile străine directe din 2009, la jumătate din valoarea pe 2008
Investiţiile străine directe nete au fost anul trecut de 3,5 miliarde de euro, din care doar 0,6% în proiecte noi, companiile fiind nevoite să aducă aport la capital de 1,4 miliarde euro pentru acoperirea pierderilor.
Investiţiile străine directe din 2009, la jumătate din valoarea pe 2008 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Astfel, potrivit datelor finale publicate BNR şi Institutul Naţional de Statistică (INS), din 3,488 miliarde euro reprezentând investiţii directe, 1,729 miliarde euro au fost participaţii la capital şi 1,759 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini.
Nivelul participaţiilor la capital rezultă din diferenţa aporturilor în valoare de 3,118 miliarde euro şi pierderea netă în sumă de 1,389 miliarde euro euro.
Datele preliminare prezentate de BNR la începutul anului arătau un nivel al investiţiilor străine directe în 2009 de 4,89 miliarde de euro, jumătate din valoarea înregistrată în 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Participaţiile la capital au reprezentat 49,6% din fluxul de capital străin din 2009, restul investiţiilor fiind realizate sub forma de credite nete primite de la investitorii străini, se arată într-un comunicat comun al BNR şi al INS.
În anul 2009, 98,3% din participaţiile la întreprinderile investiţie străină directă, respectiv 3,065 milioane euro, au avut ca destinaţie dezvoltarea afacerilor existente, 1,1% au fost participaţii (34 milioane euro) la fuziuni şi achiziţii, în timp ce investiţiile greenfield au reprezentat numai 0,6% (19 milioane euro).
Spre comparaţie, în 2008, 66,8% din participaţii au reprezentat dezvoltare de firme, 32% fuziuni şi achiziţii şi doar 1,2% au fost investiţii de tip greenfield.
Soldul investiţiilor străine directe la finele anului trecut a fost de 49,98 miliarde euro, din care 71,2% (35,6 miliarde euro) reprezintă participaţii la capital, inclusiv profitul reinvestit, iar restul sunt credite nete de la investitorii străini - 14,3 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate