Investitori britanici: Corupţia, una dintre principalele proboleme în România

Principalele probleme ale investitorilor britanici în România sunt lipsa strategiilor pe termen lung ale partenerilor locali, infrastructura şi corupţia, fiind "scandalos" că aceasta din urmă afectează activităţi curente, precum serviciile medicale, afirmă şeful Camerei de Comerţ Româno-Britanice.

Urmărește
406 afișări
Imaginea articolului Investitori britanici: Corupţia, una dintre principalele proboleme în România

Investitori britanici: Corupţia, una dintre principalele proboleme în România (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că este scandalos să trebuiască să dai mită pentru un doctor. (...) Este inacceptabil ca pentru acţiunile de rutină să fie nevoie să dai mită", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Raymond Breden, noul preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Britanice (British Romanian Chamber of Commerce, BRCC).

El a afirmat că primeşte plângeri din partea membrilor BRCC privind cazuri de corupţie în România şi că nivelul corupţiei nu s-a schimbat în ultimii ani.

Pe de altă parte, el a spus că natura cazurilor de corupţie a suferit unele modificări. Astfel, dacă până la sfârşitul anului 2006 era solicitată mită pentru introducerea în ţară a unor produse, după 2007 cazurile de corupţie au loc cel mai des la procedurile de achiziţii publice.

El a clasificat corupţia existenţă în două categorii, prima fiind legată de proiectele de investiţii publice, care implică sume mari de bani, şi a doua privind acţiunile de rutină, precum vizita la un doctor.

Legat de subiectul corupţiei, el a arătat că în acest an Ministerul Justiţiei a început să ia o serie de măsuri susţinute pentru stoparea acesteia.

Breden a adăugat că în prezent corupţia nu mai este acceptată faţă de anii trecuţi când, deşi cazurile erau cunoscute, opinia generală era că nu se poate face nimic.

Printre avantajele României pentru investitorii britanici, preşedintele BRCC a nominalizat costurile reduse cu forţa de muncă, mărimea şi potenţialul pieţei şi spiritul antreprenorial.

El a mai spus că a avut luni dimineaţă o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, la care au participat şi reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham Romania) şi ai Consiliului Investitorilor Străini, care au avansat autorităţilor un set de propuneri legate de Codul Fiscal.

Potrivit sursei citate, solicitările nu au vizat reducerea taxelor, ci anumite clarificări ale legislaţiei existente şi un plus de stabilitate.

"Guvernul nu trebuie neapărat să fie de acord cu cererile noastre, dar vrem să ştim că va exista un pas următor, iar dacă propunerile nu sunt acceptate, să aflăm motivele", a spus Breden.

Preşedintele BRCC - totodată director al companiei de audit şi consultanţă KPMG - a adăugat că firmele britanice sunt interesate în România în principal de sectoarele de servicii, producţie sau industria de petrol şi gaze. România este prezentă în Marea Britanie prin doar prin exporturi, fără să existe vreo companie din România care să-şi fi deschis o subsidiară în Marea Britanie.

Şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a adus în discuţie, recent, problema corupţiei, afirmând că unele companii americane care au investit în România se plâng că oficiali români le cer mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici