Investitorii asiatici au redus achiziţiile de obligaţiuni UE, la emisiunea pentru România şi Irlanda

Ponderea plasamentelor investitorilor din Asia în emisiunea de obligaţiuni de 4,6 miliarde euro lansată de UE pentru finanţarea împrumuturilor destinate României şi Irlandei s-a înjumătăţit faţă de cea anterioară, din cauza cererii mai reduse din partea Japoniei, dar şi a maturităţii mai lungi.

Urmărește
5 afișări

Cumpărătorii din Asia au achiziţionat 11% din titluri, a căror maturitate a fost stabilită la şapte ani, a anunţat Comisia Europeană (CE). Procentajul este de aproape două ori mai mic faţă de 21,5% la emisiunea de obligaţiuni pe cinci ani din ianuarie a UE, dar se plasează peste media de 4% la vânzările de titluri UE în perioada decembrie 2008-anul acesta.

Declinul înregistrat pentru emisiunea de joi este rezultatul inabilităţii unor bănci centrale din Asia de a cumpăra obligaţiuni cu maturitate de peste cinci ani, dar şi al cererii mai scăzute din partea Japoniei afectată de cutremur, a afirmat Gerassimos Thomas, director responsabil de vânzarea titlurilor în cadrul executivului european.

"Maturitatea de şapte ani este mai puţin obişnuită pentru o astfel de emisiune, iar situaţia din Japonia este evident dificilă. În pofida acestor factori, tranzacţia a fost un succes imens", a declarat el prin telefon.

Investitorii din Marea Britanie au cumpărat 29% din obligaţiuni, Germania şi Austria au preluat cumulat 16%, iar Franţa 9%. Plasamentele din cele două Americi au reprezentat 6%, iar cele din Orientul Mijlociu şi Africa în total 4%, potrivit datelor Comisiei.

Emisiunea pentru România şi Irlanda a fost suprasubscrisă de peste trei ori şi a fost închisă în mai puţin de două ore.

Comisia Europeană va elibera tranşe de 3,4 miliarde de euro pentru Iralnda, parte a ajutorului de 85 de miliarde de euro acordat acestui stat în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), şi de 1,2 miliarde de euro pentru România, în cadrul acordului de împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro derulat cu FMI şi alte instituţii financiare internaţionale.

România va primi tranşa de la UE pe 24 martie, iar suma totală primită de la Uniune ar urma să ajungă la 4,85 miliarde de euro. Alte 13 miliarde de euro au fost acordate până în prezent statului român de FMI şi celelalte instituţii internaţionale implicate în acordul de împrumut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici