- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Investitorii din Marea Britanie, Irlanda şi SUA au primit 50% din eurobondurile vândute de România
Investitorii din Marea Britanie, Irlanda şi SUA au primit 50% din obligaţiunile în euro plasate joi de România pe pieţele internaţionale prin programul MTN (Medium Term Notes), iar fondurile de investiţii au atras 58% din valoarea totală împrumutată, de 1,5 miliarde de euro, afirmă surse bancare.
România a atras joi 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani, la un randament de 5,29%, iar întreaga sumă subscrisă a fost de 3 miliarde euro. Preţul plătit pentru împrumut, de 5,29%, este doar cu 19 puncte de bază mai mare decât CDS-ul aferent României (costul de asigurare la restructurare/default).
Sursele bancare au declarat pentru MEDIAFAX că Ministerul Finanţelor a stabilit împreună cu aranjorii - Societe Generale şi Erste Bank - au stabilit după subscrieri suma atrasă şi alocarea în funcţie de tipul investitorilor şi de distribuţia geografică a acestora.
Astfel, 30% din obligaţiuni au avut cumpărători din Marea Britanie şi Irlanda, reprezentând 450 milioane de euro.
Investitorii din SUA şi băncile româneşti au atras fiecare 20% din titluri, corespunzător unei cote de câte 300 milioane de euro.
Pe următoarele poziţii se clasează Germania şi Austria (cu 8% din total) şi ţările din Europa Centrală şi de Est (tot cu 8%).
Investitorii din Belgia, Olanda, Luxemburg au preluat în total 5% din obligaţiuni, iar cei din Asia deţin 3% din titluri.
După profilul cumpărtorului, fondurile de investiţii au preluat 58% din eurobonduri, băncile au luat pachete care însumează 30%, fondurile de pensii şi companiile de asigurări au atras 8% din total, băncile centrale 3%, iar alţii 1%.
Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în martie 2010, când România a atras un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.
Deşi randamentul obţinut joi este mai mare, marja negociată este mai mică decât cea de anul trecut.
Pe piaţa internă, cea mai recentă licitaţie pentru vânzarea de titluri în euro a avut loc pe 6 mai, când Finanţele au plasat obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.
Pe piaţa locală, Finanţele au vândut titluri de stat în lei de 27,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Meciul este întrerupt. Jucătorii naţionalei Kosovo au părăsit terenul în minutele de prelungire
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:17
-
ieri, 22:59