Investitorii în obligaţiuni SUA ar putea pierde până la 100 mld. dolari dacă statul este retrogradat

Investitorii în obligaţiuni ale Statelor Unite ar putea înregistra pierderi de până la 100 miliarde dolari dacă ratingul celei mai mari economii din lume este retrogradat de la nivelul actual "AAA", maxim posibil, potrivit unei note a McGraw-Hill, grup din care face parte agenţia Standard & Poor's.

Urmărește
5 afișări

O revizuire în scădere a ratingului, care determină randamente mai mari, ar putea însemna că Trezoreria americană va plăti dobânzi mai mari cu 2,3-3,75 miliarde de dolari pentru a finanţa un deficit bugetar anual de 1.000 de miliarde de dolari, arată nota, citată de cotidianul Financial Times.

"Dacă Standard & Poor's sau altă mare agenţie de rating retrogradează SUA, instrumentele financiare emise de Trezorerie şi-ar pierde din valoare, posibil cu până la 100 de miliarde de dolari", consideră analiştii S&P Valuation and Risk Strategies, divizie de cercetare a McGraw-Hill, separată de agenţie.

În prezent, randamentele obligaţiunilor vândute de Trezoreria SUA nu reflectă temerile că statul american şi-ar putea pierde calificativul "AAA". Randamentul titlurilor de Trezorerie pe durată de zece ani a scăzut la 2,85% vineri, minimul acestui an. Investitorii sunt îngrijoraţi în privinţa unei economii mai slabe şi a unei extinderi a crizei datoriilor din zona euro.

Chiar dacă ameninţarea unei retrogradări a SUA este puţin probabilă, rămâne o posibilitate având în vedere proiecţia unor deficite mari pe termen lung şi impasul privind majorarea plafonului de îndatorare a Trezoreriei, în prezent stabilit la 14.300 miliarde de dolari.

În aprilie, S&P a confirmat ratingul SUA, dar a înrăutăţit perspectiva la negativă din cauza deficitului şi a riscului ca acesta să nu fie redus semnificativ până în 2013.

Moody's a avertizat că ar putea pune guvernul SUA sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare dacă nu ete rezolvat impasul privind creşterea plafonului de îndatorare înaintea termenului limită de 2 august.

O mare parte a investitorilor din piaţa obligaţiunilor consideră de neimaginat ca SUA să nu-şi plătească efectiv datoriile din cauza atingerii plafonului de îndatorare maximă. Aceştia se aşteaptă ca liderii politici din SUA să ajungă la un acord înaintea termenului limită.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al îndatorării, iar Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să se mai poată împrumuta până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici