- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.05.2023, 14:51)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Investitorii pariază că băncile centrale din Ungaria şi Polonia vor începe să reducă dobânzile
Investitorii pariază că deja de anul acesta băncile centrale din Ungaria şi Polonia vor începe să reducă dobânzile, dar din motive diferite: polonezii au alegeri, iar economia maghiară s-a împotmolit în recesiune, scrie Ziarul Financiar.
Urmărește
206 afișări
Investitorii pariază că băncile centrale din Ungaria şi Polonia vor începe să reducă dobânzile
Anul a început slab pentru economia poloneză, cu scăderea activităţii, cu inflaţie care persistă la cote ridicate şi nemulţumire generală în rândul populaţiei, dată şi de costul prea mare al creditului şi datoriei. Însă scumpirile par să se fi domolit şi cum în toamnă vor fi alegeri parlamentare dificile pentru partidul aflat acum la guvernare, se înmulţesc pariurile că banca centrală va deschide în curând drumul pentru reduceri de dobânzi. Acestea stagnează deja de opt luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
Spre deosebire de cele mai multe state europene, în Polonia banca centrală este influenţată puternic de politic. Şi în Ungaria inflaţia decelerează, aprilie fiind a treia luna la rând când se întâmplă acest lucru, ceea ce încurajează pariurile că banca centrală va începe curând să scadă cele mai mari dobânzi de politică monetară din Uniunea Europeană. Instituţia a făcut deja un prim pas în acest sens la ultima şedinţă, îngustând intervalul în care oscilează una din aceste dobânzi, aflată la nivelul de 18%.
Banca centrală maghiară nu mai este de mult timp aliata guvernului, devenind chiar un critic înverşunat al politicilor cheltuitoare ale acestuia, însă este presată de premierul Viktor Orban să scadă dobânzile pentru a ieftini creditul. Cu toate că decelerează, inflaţia anualizată s-a situat în aprilie la 24%, fiind astfel de departe cea mai puternică din Europa, semn că în motorul economic ceva este stricat. Lună la lună, preţurile au crescut cu 0,7%. Economia se afundă în recesiune, ceea ce pentru viceguvernatorul băncii centrale Barnabas Virag este dătător de speranţă: „sunt şanse bune ca inflaţia să decelereze sub 10% până la sfârşitul anului“, a spus el.
În Ungaria, inflaţia s-a retras de la 25,2% în martie la 24% în aprilie, dar rămânând la cel mai ridicat nivel din UE. Banca centrală maghiară a fost prima din Europa care a început să majoreze dobânzile pentru a lupta cu o inflaţie scăpată de sub control. Iar luna trecută a devenit prima care deschide drumul relaxării politicii monetare, încurajată de îmbunătăţirea datelor despre inflaţie.
În Polonia, banca centrală a menţinut ieri dobânzile de politică monetară, pe cea de bază la 6,75%, pentru a opta lună la rând, aşteptând ca înăsprirea condiţiilor de creditare să-şi facă efectele asupra economiei şi inflaţiei. Aprilie este a treia lună consecutivă în care inflaţia decelerează, de la 18,4% în februarie la 14,7%. Inflaţia de bază, care exclude elemente volatile precum preţurile alimentelor şi energiei, dă înapoi mult mai lent. Scumpirile, mai ales cele la energie, şi dobânzile mari sunt principalii responsabili pentru scăderea economică de aproape 1% înregistrată de Polonia în primul trimestru, notează Institutul de Prognoză Economică polonez. Analiştii îşi înrăutăţesc prognozele economice pentru acest an, în timp ce ochii publicului sunt îndreptaţi spre alegerile din octombrie şi spre promisiunile electorale.
Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) ar trebui să-şi prezinte programul electoral în iunie. În aceste condiţii, pieţele iau în calcul faptul că banca centrală, cu conducerea fidelă PiS, va începe să reducă dobânzile în a doua jumătate a acestui an, scriu analiştii de la ING. Potrivit Bloomberg, pariurile sunt pe reduceri de dobânzi de jumătate de punct procentual în următoarele şase luni. Aceasta deşi cu nici o lună în urmă un oficial de top al băncii centrale spunea că discuţiile despre ieftinirea creditului sunt premature şi că prioritară este lupta cu inflaţia.
În felul acesta, banca centrală trimite mesaje bine ţintite şi asigurătoare spre doua categorii de alegători, spre cei cu credite cărora dobânzile mari le fac probleme şi spre populaţia care simte apăsat presiunea preţurilor mari.
Dobânzile mari au ca rol domolirea inflaţiei prin răcirea consumului şi economiei. În Ungaria, inflaţia s-a retras de la 25,2% în martie la 24% în aprilie, dar rămânând la cel mai ridicat nivel din UE. Banca centrală maghiară a fost prima din Europa care a început să majoreze dobânzile pentru a lupta cu o inflaţie scăpată de sub control. Iar luna trecută a devenit prima care deschide drumul relaxării politicii monetare, încurajată de îmbunătăţirea datelor despre inflaţie.
Viceguvernatorul Virag a explicat săptămâna aceasta că oficialii instituţiei evaluează „persistenţa“ tendinţei de reducere a riscurilor în următoarele luni în timp ce deliberează asupra diminuării uneia dintre dobânzile de referinţă, toate aflându-se la cele mai mari cote din UE. Este vorba de dobânda de 18% pentru depozite de o zi. Investitorii nu s-au pus încă de acord asupra lunii în care banca centrală va începe să coboare dobânda. Unii vorbesc de luna mai, alţii de iunie.
„Datele despre inflaţie deschid mai larg uşa pentru reduceri de dobânzi“, cred analiştii de la ING. „Dacă vedem piaţa absorbind complet posibilitatea reducerilor de dobânzi în următoarele două săptămâni şi acest lucru nu produce turbulenţe, atunci banca centrală poate începe să taie dobânzile deja în mai”. Datele din piaţă arată că investitorii îşi cresc prudent pariurile pe reducerea dobânzilor. Dobânda de bază este de 13%, cea de 18% fiind introdusă în octombrie pentru stabilizarea forintului, a cărui tendinţă de depreciere produce inflaţie. Virag a spus că dobânda de 18% ar putea să conveargă cu cea de bază în toamna acestui an. Analiştii de la OTP, cea mai mare bancă maghiară, estimează că inflaţia ar putea să coboare la 9% până în decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe