Investitorii români nu se extind regional, ci vor să vândă afacerea pentru a fi rentieri

Întreprinzătorii români nu vor să se extindă în străinătate, ci să înfiinţeze afaceri pe piaţa locală pe care să le vândă investitorilor străini şi să trăiască apoi din rentă, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ, explicând astfel volumul redus al investiţiilor autohtone în alte ţări.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Investitorii români nu se extind regional, ci vor să vândă afacerea pentru a fi rentieri

Investitorii români nu se extind regional, ci vor să vândă afacerea pentru a fi rentieri

"Nu avem oameni de afaceri care să investească afară din România. Sunt multe afaceri care sunt create pentru a fi vândute investitorilor străini şi apoi întreprinzătorul să stea rentier. Rolul de a investi în străinătate aparţine mediului privat şi nu este rolul statului român să stimuleze investiţiile româneşti în străinătate", a spus Şteţ, la conferinţa de prezentare a Raportului Mondial al Investiţiilor 2008 realizat de UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare).

Potrivit raportului, anul trecut, investiţiile companiilor româneşti în străinătate au înregistrat o valoare negativă, respectiv -62 milioane de dolari, după ce în anul 2006 fluxul de capital românesc în alte state a fost de 423 milioane de dolari, iar în 2005 de -30 milioane de dolari.

"Valorile negative ale ieşirilor de capital indică faptul că cel puţin una dintre componentele investiţiilor străine directe, respectiv fluxul de capital, profiturile reinvestite sau împrumuturile între subsidiarele companiei este negativă", se precizează în raport.

România se află astfel pe ultima poziţie în Uniunea Europeană, companiile din ţări precum Polonia realizând investiţii în străinătate care au totalizat anul trecut 3,3 miliarde de dolari, în timp ce firmele ungare au investit 4,1 miliarde de dolari pe alte pieţe.

În funcţie de indicele de performanţă al investiţiilor româneşti în străinătate calculat pentru 141 de state, România a căzut anul trecut 14 poziţii, până la 91, după ce în 2007 avansase de pe 95 pe 77.

Acest criteriu plasează România după Kenya, Algeria, Republica Moldova, Albania, Zimbabwe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici