Investitorii se îndoiesc de capacitatea zonei euro de a depăşi criza datoriilor suverane

Comisia Europeană şi-a exprimat, miercuri, susţinerea pentru Italia şi Spania, aflate sub presiune pe pieţele financiare, dar a recunoscut că investitorii se îndoiesc acum de capacitatea zonei euro de a depăşi criza datoriilor suverane.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Investitorii se îndoiesc de capacitatea zonei euro de a depăşi criza datoriilor suverane

Investitorii se îndoiesc de capacitatea zonei euro de a depăşi criza datoriilor suverane (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Creşterea randamentelor obligaţiunilor Italiei şi Spaniei la maximul ultimilor 14 ani reprezintă un motiv de îngrijorare, dar nu reflectă situaţia reală a acestora, pe locurile trei şi patru în rândul celor mai mari economii din zona euro, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"De fapt, tensiunea de pe pieţele obligaţiunilor reflectă o îngrijorare tot mai mare a investitorilor privind capacitatea sistemică a zonei euro de a răspunde crizei", afirmă Barroso într-un comunicat al Comisiei.

Şeful executivului UE a cerut statelor membre să accelereze aprobarea măsurilor anticriză, convenite la o reuniune din iulie, pentru a stopa contagiunea din Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Nici Barroso şi nici comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, nu au oferit măsuri imediate pentru a stopa criza, care a izbucnit din nou, la mai puţin de două săptămâni de la întâlnirea de urgenţă.

Italia a fost cel mai puternic afectată de vânzarea de active cauzată de criză şi temerile privind o încetinire a economiei mondiale. Ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, s-a întâlnit cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, organizaţia miniştrilor de Finanţe din zona euro, însă niciunul din cei doi nu a dezvăluit nimic important după discuţie.

Comisia a notat, după o întâlnire a lui Rehn cu Tremonti, că Italia "face ce este necesar pentru a pune ţara pe o traiectorie de creştere sustenabilă şi pentru a asigura consolidarea fiscală".

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că nu au existat discuţii privind un ajutor financiar extern pentru Italia, care ar copleşi fondul european înfiinţat în acest sens.

Situaţia de pe pieţele financiare a generat nelinişte în unele regiuni din Europa, însă nu şi în Germania, cea mai mare economie europeană.

"Randamentele obligaţiunilor Spaniei şi Italiei au atins noi recorduri. Este alarmant şi înspăimântător. Întreaga Europă se află într-o situaţie foarte periculoasă", a spus premierul finlandez, Jyrki Katainen, la postul public YLE.

Întrucât o mare parte a liderilor europeni se află în vacanţă, există perspective slabe pentru adoptarea de măsuri, chiar dacă guvernele din zona euro au păstrat contactul telefonic în privinţa situaţiei, notează Reuters.

Ministrul german al Economiei, Philipp Roesler, a declarat că Spania şi Italia nici măcar nu au fost discutate la reuniunea săptămânală de miercuri a guvernului de la Berlin. Întâlnirea executivului a fost condusă de Roesler, în absenţa cancelarului, Angela Merkel, care se află în concediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici