- Home
- Economic
- LONDRA, (28.03.2013, 10:35)
- Marius Oncu
Investitorii se tem că Slovenia ar putea urma calea Ciprului, cerând ajutor financiar zonei euro
Randamentul obligaţiunilor Sloveniei a atins un nivel record, iar investitorii se tem că ţara ar putea urma Cipru devenind următorul stat din zona euro care necesită ajutor financiar, după ce noul guvern instalat la Ljubljana nu a reuşit să calmeze temerile.
Urmărește
671 afișări
Investitorii se tem că Slovenia ar putea urma calea Ciprului, cerând ajutor financiar zonei euro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Premierul sloven, Alenka Bratusek, a promis, într-un discurs în Parlament, că guvernul, instalat de circa o săptămână, va consolida băncile cu probleme şi va îmbunătăţi situaţia finanţelor publice, astfel încât Slovenia să nu devină a şasea ţară din zona euro care trebuie ajutată cu împrumuturi externe, potrivit Bloomberg.
Liderii europeni încearcă să limiteze extinderea crizei datoriilor care a adus cel mai recent Cipru în situaţia de a primi sprijin extern pentru a evita colapsul financiar. Lipsa detaliilor despre cum va încerca guvernul sloven să rezolve problemele ţării a împins randamentul obligaţiunilor pe zece ani în dolari la un nivel record, într-o perioadă în care statul trebuie să se împrumute de pe pieţele internaţionale.
"Evoluţia din Cipru a cauzat temeri că Slovenia va avea dificultăţi să vândă obligaţiuni în lunile următoare, în timp ce încearcă să-şi recapitalieze sectorul bancar şi să treacă de la finanţarea deficitului bugetar din surse locale la finanţarea de pe pieţele externe, cu un risc crescut de pierderi pe depozite", a scris Gillian Edgeworth, economist-şef la UniCredit Londra, într-o notă către clienţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Randamentul pentru obligaţiunile în dolari cu scadenţă în 2022 ale Sloveniei a urcat cu 0,56 puncte procentuale, la 6,34%, potrivit datelor Bloomberg. Costul asigurării datoriei ţării împotriva riscului de default a avansat cu 0,49 puncte procentuale miercuri, la 3,27%.
Ţările de la periferia zonei euro, precum Malta, Luxembourg şi Slovenia au încercat să se distanţeze rapid de criza bancară care a forţat Cipru să accepte un acord pentru împrumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro, în schimbul unei restructurări dure a sectorului bancar.
Economia Sloveniei s-a confruntat cu două recesiuni în ultimii patru ani, situaţie care a crescut numărul falimentelor. Băncile au în portofolii credite neperformante echivalente cu 20% din PIB.
Slovenia are nevoie de finanţare externă de circa 3 miliarde de euro în acest an, iar băncile de capital suplimentar de 1 miliard de euro, potrivit unui raport FMI.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: RESTRICŢII pentru ciprioţi. Câţi bani AU VOIE să scoată din ţară, la fiecare drum în străinătate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe