- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Investitorii străini şi-au majorat şi în martie participaţia la FP, de la 26,86% la 29,06%
Participaţia investitorilor străini la Fondul Proprietatea (FP) a urcat în martie de la 26,86% la 29,06%, astfel că pachetul deţinut de investitorii locali a scăzut la 34,15%, potrivit statisticilor transmise, miercuri, de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Un număr de 125 de fonduri de investiţii şi companii străine deţineau la finele lunii martie 20,4% din acţiunile FP, faţă de 18,06% în februarie, în timp ce 310 investitorii persoane fizice nerezidente aveau 8,66%. În februarie, persoanele fizice străine controlau 8,8% din titlurile Fondului.
FP nu a prezentat în februarie numărul acţionarilor, ci numai participaţiile acestora.
În luna martie, acţionarii români persoane fizice au fost cei mai activi vânzători de acţiuni Fondul Proprietatea, pachetul deţinut de aceştia coborând cu 2,5 puncte procentuale, la 28,28%, de la 30,78% la sfârşitul lunii februarie. Fondul avea la 31 martie 7.744 de acţionari persoane fizice români.
În schimb, pachetul de acţiuni deţinut de fonduri de investiţii şi firme din România a crescut în martie cu 0,3 puncte procentuale, la 5,87%, de la 5,57% în februarie. FP avea la finalul lunii martie 287 de acţionari persoane juridice înregistrate în România.
Participaţia statului a rămas la 36,79%, în condiţiile în care procesul de despăgubire în acţiuni FP este suspendat până la începutul lunii mai. Procesul se va relua pe 2 mai, iar despăgubirile se vor face în funcţie de preţul de la bursă al acţiunilor FP şi nu la valoarea nominală, cum a fost anterior listării.
La mijlocul lunii ianuarie, managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, spunea că Franklin Templeton va schimba modalitatea de vot după ce participaţia statului va scădea sub 33%.
În prezent, statul poate vota cu toate acţiunile pe care le deţine, însă se aplică o politică diferită în cazul acţionarilor minoritari.
Astfel, acţionarii minoritari care deţin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentru fiecare acţiune din portofoliu. În cazul în care aceştia deţin între 1% şi 3% din acţiuni au un drept la vot pentru fiecare două acţiuni deţinute, iar dacă au între 3% şi 5% din titlurile fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei acţiuni deţinute.
Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul fondului, diferenţa de peste pragul de 5% nu îi conferă niciun drept de vot.
FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat în şedinţa bursieră de miercuri la preţul de 0,6085 lei, iar la această cotaţie, capitalizarea FP este de 8,384 miliarde lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO