Investitorii străini sunt din nou interesaţi de piaţa românească

Consultanţii imobiliari susţin că investitorii străini au început să se intereseze din nou de achiziţii în România, vizând mai ales active care asigură venituri mari pe o perioadă cât mai îndelungată, însă unii investitori spun că sunt încă reticenţi.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Investitorii străini sunt din nou interesaţi de piaţa românească

Consultanţii imobiliari susţin că investitorii străini sunt din nou interesaţi de piaţa românească (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"După nouă luni, investitorii încep să-şi cumpere bilete de avion pentru Otopeni, încep să vină să mai vadă ce mai este prin România. De asemenea, a apărut în România o nouă specie de investitori «ultraoportunişti», care doresc să obţină profituri de 30% din achiziţia de active imobiliare", a declarat vineri, la un seminar pe teme imobiliare, şeful departamentului investiţii al companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox, Cristian Ustinescu.

El a arătat că în aceste condiţii este justificată atitudinea dezvoltatorilor presaţi de rambursarea creditelor privind refuzul vânzării proiectelor.

"În aceste condiţii dezvoltatorii merg mai degrabă la bancă să restructureze creditele şi chiar spun băncilor să ia ele proiectele respective, iar investitorii încep să-şi ajusteze un pic aşteptările", a spus Ustinescu.

În opinia, sa în următoarea perioadă vor fi încheiate probabil câteva tranzacţii de mici dimensiuni, de ordinul a 3-5 milioane de euro, deşi DTZ negociază tranzacţii cu portofolii de proiecte de retail, cu valori de 100 milioane de euro, care se vor materializa cel mai probabil anul viitor.

"Nu vom mai vedea tranzacţii simple de genul «dă-mi cheile, eu îţi dau banii». Vom vedea mai ales fuziuni. De asemenea, nu clanţa poleită cu aur sau Calea Victoriei vor aduce cel mai bun preţ la vânzare. Discutăm acum tranzacţii cu un parc de retail cu contracte de închiriere pe 15 ani cu un randament de 8% şi cu o clădire de birouri pe Calea Victoriei cu un randament de 8%. Investitorii nu se mai uită la «locaţie, locaţie, locaţie», ci vor să vadă ce venituri produce activul respectiv, pe ce perioadă şi ce garanţii prezintă", a spus Ustinescu.

El a fost consultant pentru cea mai mare tranzacţie imobiliară încheiată în acest an în România, prin care fondul New Europe Property Investments a preluat de la firma Belrom Real Estate parcul comercial European Retail Park Brăila, valoarea tranzacţiei fiind de 63 de milioane de euro.

DTZ Echinox a fost ales de Aviva Investors pentru serviciile de consultanţă imobiliară pentru un fond imobiliar pe care compania doreşte să-l lanseze în acest an şi care vizează achiziţii de proiecte imobiliare.

Şi şeful departamentului Capital Markets al companiei Jones Lang LaSalle România, Troy Javher, a arătat că în ultimele două-trei săptămâni au apărut investitori care se uită la achiziţia de proiecte în dezvoltare, în condiţiile în care aceştia căutau până acum active distressed, fără probleme.

"Pe piaţă sunt în prezent doar investitori oportunişti, care caută proiecte închiriate integral, în locaţii foarte bune şi cu acces facil, la randamente de 12%, terenuri la preţurile din 2002 şi preţuri mici şi active distressed. Cred că preţurile ar mai trebui ajustate în România pentru a atrage şi investitorii mari şi nu doar pe cei speculativi", a spus Javher.

Opinia celor doi consultanţi a fost însă contrazisă de reprezentantul ING Real Estate Investment Management în România, Gijs Klomp, care a arătat că România nu mai este deocamdată pe lista de investiţii a companiei.

"Sunt foarte bucuros că nu avem decât un proiect în România (centrul comercial Felicia din Iaşi, achiziţioat în 2007 pentru 40 de milioane de euro, n.r). Piaţa de retail este cea mai afectată de criză. Ne-am uitat la mai multe proiecte, dar indicatorul principal pe care îl luam în calcul era valoarea chiriilor şi nu ni se părea sustenabilă în România. Aş vrea să mai cumpărăm şi altceva, dar investitorii sunt foarte reticenţi în a investi în România. România nu mai este pe lista de investiţii a ING Real Estate şi nici nu am reuşit să conving investitorii să o reintroducă pe această listă", a spus Klomp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici